Biznis

Poznat datum kad Crnogorci otvaraju auto-put: Završni radovi u toku, 16 tunela, 42 kilometra, 560 kamera (VIDEO)

Svečano otvaranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, u Vladi pokušavaju da organizuju za Dan državnosti 13. jula, saznaje portal Investitor nezvanično iz Vlade.

Poznat datum kad Crnogorci otvaraju auto-put: Završni radovi u toku, 16 tunela, 42 kilometra, 560 kamera (VIDEO)
FOTO: PRINTSCREEN BANKAR .ME / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Na 42 km, ima 16 tunela sa dvije tunelske cijevi.

Najduži od njih ima gotovo tri kilometra i zove se Vjeternik. Ostali su dužine kilometar ili dva, a na dionici je i više od 20 mostova. Cijela dionica je pokrivena sa više od 560 kamera koje će pratiti operateri u Komandnom centru.

– Iako su završni radovi ubrzani nakon zimskog usporenja, ne možemo garantovati da će se to i desiti, ali se trudimo da sve bude spremno za veliku svečanost koju svi tako dugo čekamo – naveo je izvor, dodajući da su elektroinstalacije na petlji Mateševo trenutno najveći izazov.

Pročitajte još

Iz Monteputa su saopštili da su završnoj fazi testiranje opreme i svih elektromašinskih instalacija, piše Investitor.me.

Govoreći o auto-putu i opremi kojom raspolažu, Andrej Mihailović iz Monteputa naveo je da su za potrebe održavanja sklopili ugovor o nabavci 10 snjegočistača, kao i da imaju dva specijalizovana vozila koja će se koristiti za zimsko i ljetno održavanje.

U pitanju je najskuplji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, koji će susede koštati skoro milijardu evra. Novac su pozajmili od Kine, odnosno njene EXIM banke. Glavni izvođač radova je takođe kineska kompanija CRBC.

Gradnja traje već sedam godina, umjesto projektovane četiri.

Radovi su počeli 2015, a po prvobitnom ugovoru, trebalo je da se završe 2019. godine. Međutim, složenost posla na zahtijevnom terenu, a potom i pandemija koronavirusa, rok su pomjerali nekoliko puta.

Prihvati notifikacije