Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POZNAT PO KRITIKOVANJU TRAMPA Seminar NATO otkazan zbog zabrane akademiku da govori

Svijet
Autor:

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Danski atlantski savjet saopštio je da je otkazao seminar o NATO i prekookeanskim odnosima, čiji je sponzor vlada SAD, nakon što je američka ambasada u Danskoj navodno zabranila da američki akademik, poznat po kritikovanju predsjednika Donalda Trampa, govori na skupu.

Danska organizacija saopštila je da, nažalost, “američka ambasadorka u Danskoj, Karla Sands, nije želela da Stenli Sloun učestvuje na događaju koji američka vlada suorganizuje i sponzoriše”, prenosi AP.

Sloun, član Atlantskog savjeta u Sjedinjenim Američkim Državama, bio je među nekoliko pozvanih predavača na konferenciji “Proslava 70. godišnjice NATO “, koja je zakazana za utorak u Kopenhagenu.

Lars Bangert Struve, šef danskog Atlantskog vijeća, rekao je:

– Svima nam je poznato da Sloun ima kritički pristup prema predsjedniku Donaldu Trampu. To nije tajna, naročito kada pratite njegov Tviter i Fejsbuk profil.

On je, međutim, dodao da organizacija nikada nije sumnjala da će Sloun održati “nepolitično i objektivno predavanje”.

Američka ambasada je na svom Tviter nalogu napisala da predloženo uključenje Slouna u konferenciju u posljednjem trenutku nije u skladu sa “sporazumom poštovanim prilikom regrutovanja svih ostalih govornika”.

U svom odgovoru na Tviteru, Sloun je rekao da mu je žao što se američka ambasada protivi njegovom učestvovanju, pošto je “iskusan predavač javne diplomatije koji uvijek dobro predstavlja svoju zemlju”.

Stejt department nije odmah komentarisao situaciju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO