Politika

„POZVAĆU NA HAPŠENJE DODIKA“ Bećirovićeva izjava izazvala buru, spominje se prestanak rada Doma naroda BiH

Delegat SDP u Domu naroda BiH Denis Bećirović izazvao je burne reakcije na sjednici izjavom da će, u slučaju da Milorad Dodik krene u rušenje ustavnog poretka BiH, pozvati na njegovo hapšenje.

„POZVAĆU NA HAPŠENJE DODIKA“ Bećirovićeva izjava izazvala buru, spominje se prestanak rada Doma naroda BiH
FOTO: N1/SCREENSHOT
Denis Bećirović

Zakoni i Ustav se u BiH moraju poštivati, za sve, pozvao sam na hapšenje Dodika ako krene u rušenje ustavnog poretka, rekao je Bećirović u diskusiji sa zamjenikom predsjedavajućeg Nikolom Špirićem (SNSD).

– Dodik najavljuje da će ugroziti teritorijalnu cjelinu BiH, za to je predviđena najteža zatvorska kazna. Nisam ništa izmišljao, a država BiH ima instrumente da se odbrani. Ako Dodik krene u rušenje ustavnog poretka, pozivam na njegovo hapšenje – naglasio je on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Špirić je uzvratio riječima, da što je više Denisa Bećirovića i ovakvih nastupa, to je manje one BiH za koju se sam Bećirović zalaže.

– Da li je on baba Vanga da tumači šta je i kako. Molim Denisa, u interesu BiH, da ne šalje ovakve poruke – zaključio je.

Nakon ove žustre diskusije predsjedavaući Bakir Izetbegović (SDA) je na prijedlog SNSD dao pauzu od pola sata.

Tegeltija, Špirić, Nović

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović osudili su prijetnje Bećirovića.

Tegeltija je istakao da poziv delegata Bećirovića predstavlja političko prepucavanje te da su pozivi na hapšenje Milorada Dodika i njegovih saradnika neprihvatljivi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nadam se da u ovom domu ne postoji niko ko želi spriječiti javnu riječ, predsjednika jedne od najvećih stranaka i presjedavajućeg Predsjedništva BiH da iznosi svoje stavove. Dodik javno iznosi stavove u institucijama i putem medija. Svi stavovi su jasni, transparenti i javni. Dodik zagovara jednu stvar, a to je dogovor nas unutar BiH i on je zagovornik dijaloga – naglasio je Tegeltija.

On je rekao da je nemoguće odgovoriti na delegatsko pitanje u kojem su iznesene netačne kvalifikacije u vezi sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

– Moj odnos s predsjednikom SNSD je naša stvar i ovo nije mjesto na kojem će se razgovarati o odnosu predsjednika i člana stranke. Zato je nemoguće dati odgovor na tako pitanje – istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta minstara je istakao da je zagovornik da se o svim stavovima u BiH razgovara, ali da je prijetnja hapšenjem Dodika i njegovih saradnika neprihvatljiva.

Špirić je istakao da su Bećirovićevi pozivi na hapšenje sprskog člana Predsjedništva nedopustivi i pozvao delegate da se drže Poslovnika o radu. On je dodao da ne spori pravo na postavljanje delegatskih pitanja ali da je protiv toga da se ona pretvore u optužbe i prijetnje.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Može se zakomplikovati situcija u ovom domu ako to Bećirović želi. Ali nisam pristalica toga. Nemojte da mislite da možete probleme koje postoje u Federaciji BiH prebaciti na Milorada Dodika, to je nemoguće. Ne možete Dodikom pokriti sve nesporazume u FBiH – poručio je Špirić.

Pročitajte još

Sredoje Nović poručio je da se Dom naroda pretvara u nešto što niko ne želi.

– Ako je to stav Kluba Bošnjaka i dijela Kluba hrvatskog naroda da se hapse svi funkcioneri i mi ovdje dajte da izađemo. Bolje danas da se raziđemo jer neću da slušam optužbe da treba hapsiti Dodika, mene ili bilo koga. Da li je ovo sudnica, podignuta optužnica i da li znači definitivno da treba da se raziđemo – rekao je Nović.

Nović je podsjetio da nema optužnice protiv Dodika koji nije učinio nikakvo krivično djelo, te da Bećirovićeve prijetnje predstavljaju pokušaj da se zabrani javna riječ.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Sredoje Nović

– Znam da nije u duhu Poslovnika ali sam spreman da zatražim da napustimo sjednicu – naglasio je Nović.

Postavljajući delegatsko pitanje delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović pozvao je na hapšenje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika, navodeći da je to jedinstven stav Kluba i delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića.

Čović: Rizik od prestanka rada

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović upozorio je da se zloupotrebom govornice da bi se politički djelovalo rizikuje da se dođe u situaciju da Dom naroda prestane raditi.

– Iznenadilo me je da se jedan od kolega pozvao na Klub i proširio to na klub drugog naroda. Na Klubu hrvatskog naroda o ovoj temi nije se razgovaralo, jer bi imali stav Kluba. Pojedinačno svako ima pravo izaći da kaže šta misli – rekao je Čović, replicirajući na delegatsko pitanje Denisa Bećirovića.

FOTO:  SRNA
FOTO: SRNA

Čović je pozvao delegate da se drže dnevog reda, upozoravajući da način na koji je danas započela sjednica predstavlja rizik da Dom naroda prestane s radom, što bi „bilo vrlo rizično za BiH i dalje nefunkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti BiH“.

Stevandić: Oni pozivaju na rušenje poretka

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da bi Denis Bećirović, Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović, a pogotovo Željko Komšić, prema modelu hapšenja koje zagovara Bećirović „ukoliko neko krene u rušenje ustavnog poretka“, već trebalo da budu na „dugogodišnjoj robiji“.

– Trebalo bi da su već odavno na dugogodišnjoj robiji pošto konstantno pozivaju na rušenje ustavnog poretka i ukidanje Republike Srpske –  rekao je Stevandić Srni.

Stevandić je istakao da „Bećirović i cijela ta svita“ godinama djeluju protivustavno i da godinama na sve moguće načine žele da ponize i umanje značaj Republike Srpske i da godinama zagovaraju njen nestanak iako je Srpska ustavna kategorija.

FOTO: FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

On je dodao da je pozivanje na rušenje Srpske takođe protivno ustavnom poretku, kao i da je njihova politika pozivanje na rat prebrojavanjem koliko ko ima oružja i municije, a rat je takođe rušenje ustavnog poretka.

– Kako drugačije tumačiti njihove istupe i nastojanja osim poziv na rušenje Ustava ove zemlje i stoga je već odavno trebalo da budu u zatvoru – smatra Stevandić.

Petrović: Pretjerao je

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović izjavio je Srni da je SDP socijaldemokratska stranka od koje očekuje da poštuje osnovne postulate socijaldemokratije, a među kojima je i sloboda govora.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Svakako da je za osudu obraćanje kolege Denisa Bećirovića. Mi smo svi odgovorni ljudi i treba da slijedimo put dijaloga, demokratije i prosperiteta za sve narode koji žive u BiH. Vjerujem da je i sam kolega svjestan da je pretjerao. Niko od nas nije istražni, niti sudski organ, mi smo oni koji odgovaramo građanima i zato treba da se ponašamo odgovorno i savjesno – poručio je Petrović.

Vulić: Kompleks od lidera

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da Denis Bećirović, s obzirom da nikad nije postao predsjednik svoje stranke, ima fobiju i kompleks od jakih predsjednika i lidera, odnosno svega onoga što on nije.

Vulićeva je rekla da Bećirović galamom u parlamentu pokušava da osigura da bar nekad u budućnosti bude lider, što se graniči sa nemogućim, a to što mu se ne sviđaju javno izrečeni stavovi srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je njegov problem, a ne Milorada Dodika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Porazno je da je jedan parlamentarni dom pozornica za tako nešto, posebno u okviru delegatskih pitanja za šta sam sigurna da je u godinama mandata do sada naučio kako funkcionišu. Ovo nije prvi put da predstavnici SDP pozivaju na odmazdu Milorada Dodika. Njihova želja da upravljaju svim nivoima vlasti i da utiču na sudsku vlast ostaće samo puka želja – poručila je Vulićeva.

Reagujući na današnji istup Bećirovića u Domu naroda, Vulićeva je naglasila da u oslobađanju od kompleksa mogu pomoći stručnjaci, a nikako predstave za javnost u parlamentu. Ona je ocijenila da su osporavanje slobodne govora i prijetnje bez osnova samo potezi očajnika.

– Da je kadar, Bećirović bi bio bar poslanik koji je izabran od svog naroda, a ovako samo je ljubomorni kompleksaš na lidera i državnika. Pohvalno je što je to bar javno i priznao – istakla je Vulićeva.