Svijet

POZVALI DA SE PROTESTI NASTAVE Opozicija u Bjelorusiji planira da osnuje politički pokret

Opozicija u Bjelorusiji planira da osnuje svoj politički pokret u zemlji, saopštila je portparolka opozicionog Koordinacionog savjeta Marija Kolesnikova.

POZVALI DA SE PROTESTI NASTAVE Opozicija u Bjelorusiji planira da osnuje politički pokret
FOTO: TATIANA ZENKOVICH/EPA

Kolesnikova je u video snimku koji je u subotu emitovan uživo na Jutjubu potvrdila da opozicija u Bjelorusiji namjerava da osnuje svoj politički pokret i da će se Koordinacioni savjet vratiti ovom pitanju, prijenela je ruska novinska agencija TAS S.

Ona je istakla da u posljednjih 20 godina nijedna nova politička stranka nije registrovana u zemlji i ocijenila da takva situacija ukazuje na to da mehanizmi formiranja i registracije političkih stranaka u Bjelorusiji ne funkcionišu, ili bar ne kako bi trebalo, kao ni drugi zakoni u toj zemlji.

Kolesnikova je takođe istakla da članovi Koordinacionog savjeta rade besplatno, na dobrovoljnoj osnovi, i da se niko od njih nije obratio Zapadu za finansijsku pomoć.

– Mi smo iz medija saznali za 53 miliona evra o kojoj su govorili zvaničnici Evropske unije, ali mi to nismo tražili – izjavila je ona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 19. avgusta izjavila da će EU izvršiti raspodjelu sredstava Bjelorusiji, u okviru postojeći programa evropske pomoći toj zemlji, i to na takav način koji obezbjeđuje da novac ne dobije vlada, nego opozicija. Ona je takođe rekla da je EK spremna da Bjelorusiji stavi na raspolaganje dodatnih 53 miliona evra, od toga 50 miliona za borbu protiv pandemije korona virusa.

U Bjelorusiji su 9. avgusta održani predsjednički izbori na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobjedu odnio Aleksandar Lukašenko, osvojivši 80,1 odsto glasova. Opozicioni kandidat Svetlana Tihanovskaja je, kako vlasti tvrde, osvojila 10,12 odsto glasova. Tihanovska je odbila da prizna rezultate izbora i napustila Bjelorusiju, a trenutno se nalazi u Litvaniji.

Nakon održavanja predsjedničkih izbora, u prijestonici i više gradova Bjelorusije izbili su protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Koordinacioni savjet poziva da se održavanje antivladinih protesta širom Bjelorusije i dalje nastavi.