Svijet

POZVAO GRAĐANE DA ORGANIZUJU PROTESTE Netanijahu optužio Hezbolah da skladišti oružje u Bejrutu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je libanski Hezbolah da skladišti oružje u blizini kompanije za proizvodnju gasa u stambenom naselju u Bejrutu i pozvao građane da odmah reaguju i organizuju proteste.

POZVAO GRAĐANE DA ORGANIZUJU PROTESTE Netanijahu optužio Hezbolah da skladišti oružje u Bejrutu
FOTO: YOAV DUDKEVITCH/EPA

U obraćanju putem video snimka na Generalnoj skupštini UN, koje je unaprijed napravljen zbog pandemije korona virusa, Netanijahu je upozorio da bi skladište oružja u naselju Janah moglo da bude mjesto nove eksplozije u Libanu, nakon što je 4. avgusta u luci u Bejrutu u eksploziji poginulo skoro 200 ljudi.

– Kažem ljudima iz Janaha, morate sada da djelujete. Morate da protestujete protiv toga, jer ako ova stvar ekslodira, to je još jedna tragedija – rekao je Netanijahu.

On je narodu Libana poručio da mu Izrael ne želi ništa loše, već Iran, prenosi Rojters.

– Iran i Hezbolah namjerno su vas i vaše porodice izložili velikoj opasnosti. I ono što bi trebalo da jasno stavite do znanja je da je ono što su uradili neprihvatljivo. Trebalo bi da im kažete i srušite ove depoe – rekao je Netanijahu.

Lider Hezbolaha Sajid Hasan Nasrala negirao je optužbe Netanijahua, ocijenivši da pokušava da isprovocira Libance i okrene ih protiv Hezbolaha optužbama o prostorima za rakete u Bejrutu.

Misija Irana u UN nije za sada odgovorila na zahjev za komentar.

Portparol kancelarije izraelske vojske naveo je u saopštenju, nakon govora Netanijahua, da su Izrael i odbrambene snage te zemlje prijavile tu i druge lokacije više puta, kako u UN i dodatnim diplomatskim mrežama, tako i preko raznih medijskih kanala.