Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRAVA RADNIKA U SRPSKOJ Nova runda pregovora o opštem kolektivnom ugovoru za sedam dana

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nova runda pregovora o opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj biće održana za sedam dana, 25. aprila, saznaje Srpskainfo.

Poziv za novi sastanak predstavnika Saveza sindikata RS, Konfederacije sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS već je upućen na ove adrese.

Po nezvaničnim informacijama, nakon posljednjih razgovora o novom ugovoru održanih u martu, među spornima je ostalo pitanje isplate regresa, gdje je Savez sindikata RS predlagao da on bude u visini najniže plate u RS, iz Konferederacije sindikata tražili da to bude iznos prosječne plate, dok su poslodavci istakli da bi regres trebalo da bude neoporeziv, ali i da je za njih neprihvatljivo da se visina regresa na bilo koji način diktira, već da bi u svakom preduzeću o tome trebalo da se pregovara.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS saopštili su tada i da je dogovoreno da pripremni tekst opšteg kolektivnog ugovora bude dostavljen svim socijalnim partnerima kako bi o njemu upoznali svoje najviše organe i zauzeli stav do kraja marta.

Uoči novog sastanka, međutim, niko od socijalnih partnera nije previše optimističan da će doći do pomaka u pregovorima.

Pregovori o novom opštem kolektivnom ugovoru u Srpskoj, podsjećamo, traju duže od dvije godine, nakon što je stupanjem na snagu novog Zakona o radu 2016. godine prestao da važi ranije zaključeni Opšti kolektivni ugovor. Od tada je održano više od deset sastanaka socijalnih partnera.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO