Kolumne

Pravda ili moćnici

Kako sada stvari stoje, istraga o kriminalu u Šumskom gazdinstvu „Borja“ mogla bi završiti u ladici nekog tužioca ili policije, gdje će ostati dok svi ne zaborave na nju.

Pravda ili moćnici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istraga traje već skoro pet mjeseci, a upućeni kažu da će trajati još minimum nekoliko mjeseci. Međutim, sve je više onih koji tvrde da se namjerno odugovlači kako bi narod zaboravio na to.

U Tesliću, s kim god da pričate, svi će vam reći ko je odgovoran što je ovo preduzeće uništeno i dovedeno do propasti. Postavlja se pitanje ko štiti lica koja su pokrala šumu.

Naravno, može se reći da su to priče rekla-kazala i da policiji i tužilaštvu trebaju dokazi za to. Međutim, kad god su se pojavile priče da su moćnici uključeni u neke prevare i nelegalne radnje, skoro uvijek bi se te istrage obustavile. U najboljem slučaju, istraga bi bila završena, ali imena onih koji su stvarno odgovorni ne bi se našla u papirima.

Pročitajte još

Prethodna rukovodstva ŠG „Borja“ su tvrdila da nemaju nikakve veze s krađama i da su oni pošteno radili. U redu, i da kažemo da im vjerujemo da oni nisu krali, ali gdje je njihova odgovornost za kontrolu onog što se dešava na terenu?!

Pa zar je moguće da neko u jednom Tesliću posiječe 2.300 stabala, ili da se na jednoj pilani nađe 1.200 kubika hrasta i bukve bez pečata, a da niko ne zna kada je to urađeno, ko je uradio i kako i da direktori nisu čuli za to.

Stvarno zvuči malo nevjerovatno.

U dobojskom tužilaštvu kažu da imaju tri prijave vezane za kriminal oko ŠG „Borja“, a sada je na policiji i tužiocima da pokažu da li su dorasli ovom poslu i da li će neko odgovarati za ovaj slučaj.

Očigledno da se ovakav kriminal nije mogao postići bez uticajnih ljudi, pa ćemo vidjeti da li će se njihova imena naći u istragama, a nadamo se kasnije i u optužnicama.

U slučaju da za ovakvu količinu kriminala bude na kraju odgovoran neki lugar ili direktor koji se tu našao par mjeseci, onda je jasno da su moćnici još jednom pobijedili državu.