Kolumne

Pravda kao puž

Nakon što je u ponedjeljak objavljena informacija da je hirurg Marinko Lovre pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora svi su pohvalili rad pravosuđa. Međutim, već drugi dan smo dobili novi šamar.

Pravda kao puž
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovaj put poništena je presuda ginekologu iz Gradiške Draganu Janjiću, koji je bio osuđen zbog primanja mita.

I ta prva kazna je bila sramotno mala, odnosno dobio je samo novčanu kaznu, iako su svjedoci u sudu ispričali da im je tražio novac kako bi obavio porod.

Neki svjedoci su pričali da im Janjić nije tražio novac, ali da ga je uzimao kada bi mu neko ponudio i ostavio na stolu.

Pored svih tih svjedočenja, on je dobio samo novčanu kaznu i, naravno, vratio se na posao, a moguće da se vratio i starim navikama.

Međutim, Vrhovni sud Republike Srpske je sada poništio tu presudu i tako da se ovaj slučaj neće završiti sigurno još godinu dana, a postoji opasnost i da bude oslobođen.

Kada god se desi neki ozbiljni slučaj, bilo da je riječ o nesavjesnom liječenju, mitu ili korupciju, uvijek se na kraju problem svodi na pravosuđe.

Zato se opravdano postavlja pitanje da li tužilaštva i sudovi rade svoj posao i da li zaposleni u tim institucijama zarađuju svoje plate.

I kada je riječ o pomenutoj presudi hirurgu Lovri, doslovno dani su odlučivali da bude pravosnažno oslobođen, jer je tužilaštvu i sudu trebalo skoro punih šest godina da podignu optužnicu i održe suđenje.

Tako je presuda Lovri izrečena svega sedam dana prije nastanka apsolutne zastare u ovom slučaju, a da je do toga došlo vjerovatno opet niko ne bi bio kriv.

Pravdali bi se tužioci i sudovi da im je trebalo šest godina da završe jedan očigledan slučaj.

Svi smo čuli za izreku da je pravda spora, ali kod nas ona podsjeća na puža.

O sporosti pravosuđa smo pisali i nedavno, kada je upravo zbog tih propusta omogućeno da se profesor koji je bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica u Banjaluci vrati u školu na posao i da ponovo predaje djevojčicama fizičko vaspitanje. Naravno, zbog zastare ovog slučaja niko od tužilaca i sudija nije odgovarao.