Politika

"PRAVDA NIJE U POTPUNOSTI IZGUBLJENA" Dodik čestitao Handkeu na Nobelovoj nagradi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

"PRAVDA NIJE U POTPUNOSTI IZGUBLJENA" Dodik čestitao Handkeu na Nobelovoj nagradi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vi i Vaše sveukupno uticajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili – ocijenio je Dodik.

On je rekao da je, kao i svi građani Republike Srpske, sa oduševljenjem primio vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost.

– Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji – naglasio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čovjeku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je riječ o srpskom narodu.

– Zahvaljujemo Vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske – naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Pročitajte još

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao “otpadnik” svjetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrijednu 50.000 evra, a od njemačkog ministra zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada – Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja “Tomas Man” i “Milovan Vidaković”.