Politika

“Pravda se čeka već 30 godina” Borenović poručio da podizanje optužnice za zločin u Dobrovoljačkoj daje tračak nade

Predsjednik PDP Branislav Borenović istakao je da se 30 godina čeka pravda za ubistvo 42 vojnika i civila u Dobrovoljačkoj ulici, te da nedavno podizanje optužnice protiv 11 osoba daje tračak nade da će ona bar djelimično biti zadovoljena.

“Pravda se čeka već 30 godina” Borenović poručio da podizanje optužnice za zločin u Dobrovoljačkoj daje tračak nade
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, budući da su po nacionalnom sastavu ubijeni bili većinski Srbi, a znajući praksu pravosudnih institucija kada su zločini nad Srbima u pitanju, prisutna je i velika bojazan da će i te presude biti puko pranje biografija učesnika u ovom strašnom masakru – naveo je Borenović povodom 30 godina od ovog zločina.

Borenović je istakao da je nemoguće zaboraviti da su stradali golobradi mladići i to u povlačenju, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN.

On je naveo da je, uz ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, zločin u Dobrovoljačkoj ulici početak progona i zločina nad Srbima u Sarajevu, saopšteno je iz PDP.

Pročitajte još

Borenović je podsjetio da su Srbi u Sarajevu tokom četiri godine stradali u 126 logora, gdje je ubijeno najmanje 3.200 civila zbog svoje nacionalne pripadnosti, koje danas na spomeniku na Kazanima, jednom od najgorih stratišta srpskog naroda u tom gradu, cinično nazivaju građanima, bez nacionalne odrednice.

– Mi ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Dobrovoljačkoj i moramo nastaviti da insistiramo da se godišnjica stradanja obilježava tamo gdje se zločin i desio – naveo je Borenović.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine, napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prihvati notifikacije