Magazin

Pravoslavci danas slave VELIKOG MUČENIKA TEODOTA I 7 MUČENICA: Obavezno izgovorite molitvu za OPROST GRIJEHOVA

Pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Teodota i sedam mučenica.

Pravoslavci danas slave VELIKOG MUČENIKA TEODOTA I 7 MUČENICA: Obavezno izgovorite molitvu za OPROST GRIJEHOVA
FOTO: SPC / SCREENSHOT

Teodot Ankirski je bio krčmar koji je pružao utočište prognanim hrišćanima u Ankari krajem 3. vijeka.

Teodot je držao krčmu u Ankiri, glavnom gradu Galatije (danas Ankara, Turska) za vrijeme cara Dioklecijana. Bio je oženjen. Njegova krčma je bila sklonište progonjenim hrišćanima. Tajno je slao pomoć razbjeglim hrišćanima po planinama, i tajno prikupljao tijela poginulih i sahranjivao.

U to vrijeme na sud je izvedeno i mučeno za Hrista sedam djevojaka, koje su potom utopljene u jezeru. Tih sedam mučenica su: Tekusa, Aleksandra, Klavdija, Faina, Efrasija, Matrona, i Julija. Teodot je izašao noću, izvadio njihova tijela iz jezera i sahranio ih je.

Međutim neko ga je izdao sudiji, i sudija ga je stavio na teške muke, koje je on sve junački izdržao. Kada mu je mučitelj cijelo tijelo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem posiječe.

Kada je izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakahu za njim, a sveti Teodot im je govorio: “Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobijediti”. Poslije toga je posječen 303. godine.

Neki sveštenik je časno sahranio tijelo mučenikovo na jednu uzvišicu izvan grada. Na tome mjestu kasnije je podignut hram u ime svetog Teodota.

Molitva

Bio si nasljednik Apostola prijestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto djelo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao riječ istine i radi vjere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše, prenosi Žena Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu