Svijet

PREĆUTALI „ZA DOM SPREMNI“ Hrvatska policija reagovala zbog ustaških simbola na Tompsonovom koncertu u Glini

Sisačko-moslavačka policija je na sinoćnjem koncertu Marka Perkovića Tompsona u Glini zabilježila šest prekršaja od kojih su se četiri slučaja odnosila na isticanje nedozvoljenih simbola.

PREĆUTALI „ZA DOM SPREMNI“ Hrvatska policija reagovala zbog ustaških simbola na Tompsonovom koncertu u Glini
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE

Zbog pozdrava “Za dom spremni” kojim je počeo svoj koncert u Glini, policija nije postupala, s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o podsticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka, prenosi Hina.

Policija navodi da su u četiri slučaja zabilježeni prekršaji nošenja i isticanja simbola kojima se remetio javni red, dok su dva prekršaja počinila dva vidno alkoholizovana muškarca i to vikom i galamom, te vređanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, koji su prema njima postupali, prenosi Hina.

Pročitajte još

Policija nije postupala zbog dosadašnje sudske prakse s obzirom da je Tompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je prošle godine u tom mestu, na obilježavanju godišnjice “Oluje”, tokom izvođenja “Bojna Čavoglave” uzviknuo poklič “Za dom spremni”, navodi agencija.

Sudija Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Tompson nije podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za vrijeme totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Ona je takođe rekla da je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka “Croatia Recordsa”.

Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svjetskog rata, obilježena je u Glini koncertom Tompsona, koji je svoj nastup uobičajno započeo pjesmom “Bojna Čavoglave” i ustaškim pozdravom “Za dom”, na šta je publika odgovorila “spremni”.

Portal Index. hr piše da je program u Glini, uključujući i Tompsonov koncert, vodio navodno Velimir Bujanec, neonacista, ekstremni desničar i, kako se navodi, osuđeni diler droge.

Portal navodi da nije dobio odgovor od Grada Gline i gradonačelnika zato je čovjek sumnjive biografijeizabran za vođenje programa, a istovremeno podsjeća i da su Marku Perkoviću Tompsonu u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji.

Posebno je zanimljiv ovaj zadnji slučaj, kad je nakon zabrane Thompsonova koncerta u Mariboru pjevač tražio da ga zaštiti državni vrh. I Plenković i Kolinda su tada stali u Thompsonovu obranu, ali bez uspjeha – piše Index.hr.