Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Predan zahtjev za kontraskup tokom Tompsonovog koncerta u Mostaru

Autor:

Udruženje “Djeca rata Mostar” predalo je policiji zahtjev za održavanje skupa 8. juna na Španskom trgu u Mostaru u znak protesta što će u isto vrijeme na stadionu pod Bijelim brijegom biti održan koncert Marka Perkovića Tompsona tokom mitinga podrške pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ optuženim za ratne zločine.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Ljudevit Marić rekao je da sada Grad Mostar treba dati odobrenje za održavanje tog skupa, nakon čega MUP izdaje rješenje za održavanje.

“Ako grad odobri održavanje skupa, mi ćemo napraviti plan obezbjeđenja oba skupa”, naveo je Marić.

Na društvenim mrežama organizatori navode da će biti održan skup protiv veličanja zločinaca, te predlažu da on bude održan “u svakoj mahali”, a da centralni bude na Španskom trgu.

Pojedini mediji javili su da će se na skupu pojaviti i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji bi iste večeri u Mostaru trebalo da prisustvuje manifestaciji “Putevima pobjede Armije BiH”.

Koncert pod nazivom “Podrška haškim uznicima” na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom 8. juna organizuje Udruženje “Hrvatsko srce nade” iz Mostara pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora /HNS/.

Više stranaka ljevice, među kojima SDP, DF, te Naša stranka, kao i SDA i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca zatražilo je zabranu skupa podrške i koncerta.

Gradski odbor SDP-a Mostar zatražio je od gradonačelnika Mostara LJube Bešlića da donese odluku o zabrani održavanja skupa podrške šestorici zvaničnika Herceg- Bosne koji u Haškom tribunalu čekaju drugostepenu presudu, a na kome će nastupiti Tompson, ili će u protivnom pozvati građane na kontraskup.

Bešlić je izjavio da neće biti zabranjen koncert Marka Perkovića Tompsona, koji će u Mostaru pjevati 8. juna od 20.00 časova.

(Srna)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO