Politika

PREDIZBORNA ATMOSFERA U PDP Borenović: Vjerujemo u dobar izborni rezultat

Ove lokalne izbore očekujemo u pobjedničkoj atmosferi i s pravom vjerujemo u jedan od najboljih izbornih rezultata od osnivanja partije, pobjedu ovdje u Banjaluci, ali i u drugim lokalnim zajednicama.

PREDIZBORNA ATMOSFERA U PDP Borenović: Vjerujemo u dobar izborni rezultat
FOTO: PDP

Rekao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović na konferenciji za medije nakon današnje sjednice Predsjedništva Partije demokratskog progresa i dodao da je prema posljednjim istraživanjima koje je radio PDP Draško Stanivuković u prednosti nad svojim protivkandidatom za gradonačelnika Banjaluke.

Borenović je dodao da je činjenica da, kako se izbori približavaju, rastu i tenzije, na političkoj sceni, a posebno tenzije koje nameće aktuelna BH vlast, SNSD, SDA i HDZ.

– To je već viđen scenario podizanja vještačkih tenzija, insistiranja na besmislenim temama, pokazuje da očigledno vlast u Republici Srpskoj i na nivou BiH nema odgovor na ekonomske, socijalne i druge probleme – rekao je Borenović.

On je naglasio da je pitanje mini Šengena davno trebalo biti riješeno i pozvao da se što prije pristupi tom sporazumu i omogući protok robe i kapitala na tržištu koje broji 18 miliona stanovnika.

Šef izbornog štaba i potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak, rekao je da je očigledno da će ova kampanja biti različita od dosadašnjih:

– PDP je potpuno spreman na to. Lični kontakt u malim grupama i insistiranje na najvažnijim životnim temama u lokalnim zajednicama biće okosnica kampanje PDP-ovih kandidata. Ove godine će digitalna i internet kampanja biti od velikog značaja i mi smo spremni da, pored tradicionalnih medija, povećamo aktivnosti na internet platformama – istakao je Crnadak i dodao da je Predsjedništvo PDP-a zatražilo od svih lokalnih izbornih štabova i kandidata da kampanju vode pošteno, korektno i da se poštuje Izborni zakon.

Istovremeno, reagovaćemo na svaki pritisak, ucjenu, tjeranje birača da glasaju po nahođenju drugog i na svako nepoštovanje zakona“, rekao je Crnadak.

Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a rekao je da je Predsjedništvo stranke usvojilo Кodeks o ponašanju funkcionera i kandidata u cilju uvođenja novih standarda. On je istakao da ovaj kodeks predviđa poštovanje prema političkim oponentima i predstavnicima medija.

– Od institucija tražimo isključivo poštovanje zakona. Od Centralne izborne komisije tražimo da bez izmjena Izbornog zakona, poboljša izborni proces administrativno-tehničkim promjenama: tako da su paravani iza kojih se glasa okrenuti prema posmatračima, naravno ne da mogu vidjeti kako se glasa, nego koriste li se neka od sredstava za izbornu manipulaciju. Dalje, tražimo da se provjeri da li je potpis glasača registrovanih za glasanje putem pošte identičan njihovom potpisu s ličnog dokumenta, kako mora biti po zakonu, te da se formira centralno brojačko mjesto da bi se smanjila mogućnost izmjena izborne volje na mjestima gdje se glasa i broje glasovi – istakao je Grmuša.