Društvo

Predložen moratorijum na poskupljenje cigareta u naredne tri godine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio je infrmaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo da spriječi periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Predložen moratorijum na poskupljenje cigareta u naredne tri godine
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U informaciji Radne grupe piše da je u vezi s tim sačinjen i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UIO BiH. To će biti predmet izrade zakona jer još nije usvojen nacrt već samo inicijativa.

-Drugi zaključak Radne grupe odnosi se na preduzimanje mjera za suzbijanje crnog tržišta duvanskih prerađevina. U tu svrhu predlažemo formiranje Radne grupe koju bi, osim predstavnika UIO, entitetskih inspekcija i distrikta Brčko, činili i oni iz agencija za sprovođenje zakona navedeno je u informaciji Radne grupe.

U tekstu piše i da je za usvajanje tih prijedloga potrebno obezbijediti konsenzus svih članova UO, a da se taj materijal usvaja prostom većinom u slučaju da konsenzus ne postoji.

Dosadašnje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiona, odnosno u onima koje su van EU.

Radna grupa za izradu izmjena Zakona o akcizama BiH uspostavljena je odlukom UO UIO na osnovu analize politike oporezivanja duvanskih prerađevina za period od 2009. do 2018. godine.