Politika

"Predložiću da se zabrani djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske" Dodik zatražio i podršku opozicije nakon Inckove odluke

Kako je moguće da neko ko je razvlašćen može da donese ovako nešto. Pozvaćemo sve sudije i tužioce da napuste institucije na nivou države, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH reagujući na novu odluku Valentina Incka o Zakonu o zabrani negiranja genocida u BiH.

"Predložiću da se zabrani djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske" Dodik zatražio i podršku opozicije nakon Inckove odluke
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Pozvaćemo i opoziciju da se ujedini ovog ovog pitanja. Ovo je ključni trenutak kada ćemo kao narod opstati ili ćemo za kratko vrijeme izgubiti šansu da postojimo kao narod na ovim prostorima. Sve ono što je Kalaj radio prije stotinu godina, nastavlja se i danas. Sada potomci i nasljednici naroda koji je počinio genocid nama ovdje nameću neke priče – rekao je Dodik na konferenciji za medije u Banjaluci.

Istakao je da Srbi ništa učinili da bi destabilizovali stanje u BiH.

– Ova odluka će posijati mnogo zla u Bosni i Hercegovini. Incko donosi odluku i proglašava zakon, to nigdje nema u svijetu. Priznajemo da se u Srebrenici desio strahovit zločin, ali je neprihvatljivo da se prema Srbima to ne kvalifikuje kao zločin. Vidimo da ima manipulacija, da su se tamo sahranjivali ljudi koji nisu poginuli. A za Srbe koji nisu tamo stradali niko nikad nije odgovarao – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Pozvao je opoziciju da se objedini oko ovog pitanja.

– SNSD neće odlučivati na nivou BiH ni na jednom mjestu, ovo je krajne što je urađeno. Istorijski gledano ovo može biti dobro za Srbe ako odlučumo da napravimo svoju državu. Nemate ovakav zakon ni u Americi, što nama to podvaljuju. Gdje je ta njihova priča o slobodi govora – rekao je Dodik.

Ponovio je da Srpska treba odlučno da iskaže svoj put ka samostalnosti.

– Predložiću da se zabrani djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske, treba braniti Srpsku putem naših sistema bezbjednosti, odbaciti djelovanje SIPA-e na prostoru Srpske, odbaciti mogućnost da se bilo ko procesuira na organima BiH, a pravosuđe Srpske odvojiti iz sistema koji do sada postoji, to su mjere koje ću ja predložiti – rekao je Dodik.

Prihvati notifikacije