Politika

PREDLOŽIO PREDAJU Veselji prije odlaska u Hag od Tužilaštva tražio da ne izdaje nalog za njegovo hapšenje

Dvije nedjelje prije nego što ga je Specijalni sud uhapsio i poslao u Hag na suđenje, predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji rekao je da će se dobrovoljno predati i da ne bi trebalo da bude naloga za hapšenje, ako njegova optužnica bude potvrđena.

PREDLOŽIO PREDAJU Veselji prije odlaska u Hag od Tužilaštva tražio da ne izdaje nalog za njegovo hapšenje
FOTO: SCP-KS.ORG/SCREENSHOT

Prema dokumentu koji je Specijalni sud objavio u vezi sa nalozima za hapšenje, Veseljijev branilac Ben Emerson zatražio je od tužilaštva da se, ukoliko optužnica protiv Veseljija bude potvrđena, uopšte ne izdaje nalog za hapšenje, jer će se njegov klijent dobrovoljno predati, piše prištinska Koha, prenosi Blic.

Emerson je pismo dostavio 21. oktobra, pet dana prije potvrđivanja optužnice, a dvije nedjelje prije nego što je Veselji otišao u Hag.

Kako je advokat naveo u pismu, ne postoje dokazi kojim bi mogao da se opravda stav da će Veselji pobjeći ili da će uticati na svjedoke, kao i da je Veselji poznata javna ličnost koja živi sa porodicom u Prištini i obavlja nekoliko javnih političkih funkcija, što eliminiše svaki rizik od bjekstva.