Hronika

PREDMET “RESPIRATORI” Mjere zabrane nisu ukinute po prijedlogu Tužilaštva

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je u zakonskom roku izjavilo žalbu krivičnom vijeću Suda BiH protiv odluke sudije za prethodni postupak o ukidanju mjera zabrane osumnjičenim u predmetu “Respiratori”.

PREDMET “RESPIRATORI” Mjere zabrane nisu ukinute po prijedlogu Tužilaštva
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju je navedeno da je Tužilaštvo izjavilo žalbu protiv odluke da se ukine mjera zabrane Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, osumnjičenim u predmetu “Respiratori”, koja je donesena po službenoj dužnosti, a ne po prijedlogu Tužilaštva.

U obrazloženju stoji da je Sud BiH u potpunosti propustio da utvrdi da li su mjere zabrane ispunile svrhu radi koje su izrečene.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je Sud prethodno utvrdio postojanje okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak kontaktom sa svjedocima, a potom po službenoj dužnosti izrekao mjere zabrane radi otklanjanja tih okolnosti.

Tužilaštvo navodi da Sud BiH može donijeti na zakonu zasnovanu odluku o potrebi dalje primjene mjera zabrane prema osumnjičenim licima tek nakon što utvrdi rezultate mjera koje su bile na snazi, od čega će zavisiti potreba njihovog daljeg postojanja, ukidanja, pooštravanja ili zamjene za neku drugu mjeru propisanu zakonom, te nakon što utvrdi sistem kontrole primjene mjera zabrane.

Sud ima rok od tri dana da po žalbi Tužilaštva donese odluku.

Sud BiH donio je rješenje 5. avgusta kojim su ukinute mjere zabrane federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u predmetu “Respiratori”.

Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, preko Poljoprivrednog dobra “Srebrena malina”.

Tokom istrage je izvršeno vještačenje respiratora, nakon čega je zaključeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Nakon hapšenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužilaštvo BiH je zatražilo jednomjesečni pritvor, što je Sud BiH odbio, te donio rješenje o mjerama zabrane.

Mjere su se odnosile na zabranu sastajanja sa određenim licima u vezi sa ovim predmetom, kontaktiranje sa svjedocima, kao i međusobno sastajanje i kontaktiranje.