Banjaluka

Prednost za komercijalna gazdinstva: Poljoprivrednike očekuju drugačiji uslovi za dodjelu podsticaja

Dodjela subvencija za poljoprivrednike ove godine će ići prema drugačijim kriterijumima; moći će konkurisati samo oni koji su registrovani u bazi podataka Centra za razvoj i unapređenje sela, a prednost pri raspodjeli novca dobijaju komercijalna gazdinstva.

Prednost za komercijalna gazdinstva: Poljoprivrednike očekuju drugačiji uslovi za dodjelu podsticaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovi uslovi su sadržani u izmjenjenom Pravilniku za raspodjelu novca, koji je pripremila ova gradska organizacija, a ove godine u gradskoj kasi za podršku poljoprivrednicima, po raznim osnovama, predviđeno je 1,2 miliona KM.

– Pravilnik za dodjelu podsticaja se mijenjao iz više razloga. Prvi je što smo oformili bazu podataka poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Banjaluke, tako da u našem pravilniku decidno stoji da će sredstva moći koristiti samo oni koji su registrovani u našoj bazi podataka – rekao je direktor ovog Centra Draško Ilić.

Objasnio je da su bazom podataka eliminisali one koji imaju poljoprivredno zemljište, a ne bave se poljoprivredom.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kazao je da će pri raspodjeli novca prednost imati komercijalna gazdinstva, za 10 odsto više u odnosu na nekomercijlna gazdinstava, na kojima se, kako je objasnio, ljudi bave proizvodnjom više iz svojih potreba.

– Cilj je da pomognemo onima koji se ozbiljno bave poljoprivredom i imaju tržišne viškove. Manje sredstava će ići za one koji su stanovnici ruralnog prostora, a ne bave se organizovano poljoprivrednom proizvodnjom – rekao je Ilić i naveo da na ovaj način žele podržati organizovana gazdinstva.

Osim gore navedenih promjena, Ilić kaže da ih je novonastala situacija primorala da unesu i druge izmjene. 

Pročitajte još

– Bilo je raznih zakašnjenja, prvo zbog pomjeranja izbora, pa onda zbog kašnjenja u donošenju budžeta grada naš program rada je tek nedavo usvojen na Skupštini, a ne kao što je standardna praksa u decembru prethodne godine. Zbog toga smo zakasnili u dijelu podrške poljoprivrednoj proizvodnji u proljetnom sjetvenom roku, pa su ti poljoprivrednici ove godine ostali bez ikakve podrške Grada. Zbog svega toga smo iz ovogodišnjeg Pravilnika izbacili podršku portarstvu, jer to je nešto što je prošlo – naveo je on.

Iako je Pravilnik spreman, Ilić nije mogao precizirati kada će biti objavljen javni poziv putem kojeg će poljoprivrednici moći konkurisati za sredstva koja raspodjeljuje Grad.

 – Upravni odbor Centra je napravio novu verziju tog dokumenta, koji je upućen gradonačelniku na saglasnost, jer on treba da ga odobri. Tek kada se potpiše pravilnik mi možemo raspisati javni poziv. Posalo sam i urgenciju u kabinet gradonačelnika, da se pravilnik što prije potpiše, kako bi mogli ići s procedurom, jer smo ionako više od pola godine izgubili u raznim kašnjenjima – naglasio je on. 

Prema podacima Centra za razvoj i unapređenje sela u 2020. godini poljoprivrednicima je kroz razne vidove podrške iz gradske kase bilo odobreno 1,1 milion KM. Taj iznos je, sa manjim varijacijama, bio približno isti i u prethodnim godinama, a sredstva su bila namijenjena za animalnu i biljna proizvodnju, nabavku mehanizacije i premije, te poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Zasađeno 2.958 hektara

U bazi podataka Centra za razvoj i unapređenje sela registrovano je 1.007 gazdinstava koji raspolažu sa 4.493 hektara zemljišta, od čega je 2.958 hektara zasađeno. Staklenici se prostiru na površini od 20.010 metara kvadratnih, a poljoprivrednici raspolažu sa 783 traktora. U stočnom fondu imaju 37.770 grla stoke i zasađeno je 113.165 sadnica voća.

– Pošto imamo bazu podataka, prilikom aplikacije za dodjelu podsticaja od poljoprivrednika nećemo zahtijevati veliki broj dokumenata, jer već imamo dosta podataka u našem sistemu – kazao je Draško Ilić i napomenuo da će i pored toga komisije Centra kontrolisati stanje na terenu.

Prihvati notifikacije