Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREDSJEDNIK SRBIJE U VATIKANU Vučić: Cijenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova

Politika
Autor:

Foto: Buducnostsrbijeav/Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, kao i o Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredjelјena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da će se naredne godine obilježiti 100 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, predsjednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih lјudskih prava.

S tim u vezi, predsjednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

– Izuzetno cijenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava – naglasio je predsjednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju.

– Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavlјaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor – naglasio je predsjednik Vučić.

Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsjednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO