Politika

Predsjednik Srpske o postupcima Bećirovića "Bilo bi prirodno da podnese ostavku iz moralnih i političkih razloga"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo prirodno da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podnese ostavku iz moralnih i političkih razloga jer, iako član kolektivnog organa koji predsjedava BiH, moli neke druge, neizabrane državljane drugih zemalja da vode BiH.

Sastanak političkih partija sa Miloradom Dodikom
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodik je komentarišući posljednji istup Bećirovića napomenuo da je ovaj bošnjački političar po ko zna koji put pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i to upravo kada je Republika Srpska pozvali na ustavnost i zakonitost, te podsjetila Ustavni sud BiH kakva uloga mu je namijenjena po Ustavu BiH.

– Upravo on, kao dio kolektivnog organa koji predsjedava BiH, koji poziva na međunarodni intrevencionizam, neke njemu naklonjene međunarodne zajednice, brutalno narušava integritet i suverenitet BiH, na koji se poziva, tražeći da se zaustavi moj politički rad. Kada član Predsjedništva BiH ovako javno moli neke druge, neizabrane državljane drugih zemalja da vode BiH, prirodno bi bilo da podnese ostavku iz moralnih i političkih razloga – poručio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je Bećirović pravdanjem antiustavne odluke Ustavnog suda BiH samo podebljao poruku koju je poslao sam taj sud da – Srbi i Republika Srpska nisu potrebni ni Ustavnom sudu, ni BiH.

Pročitajte još

– Pitao bih Bećirovića – da li smo mi odgovorni što smo poruku shvatili ili on koji nam tu poruku šalje – istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je izmjenom poslovnika o radu Ustavni sud BiH izašao iz pravnih okvira i Dejtonskog mirovnog sporazuma, narušivši ustanovljeni balans, zbog koga je i zaustavljen rat 1995. godine.

– Ustavni sud BiH je samostalno ili po nalogu nekoliko ambasada takvom odlukom poslao poruku da se može i raditi i glasati bez Srba u tom sudu, i niko od profesionalne pravne, ali ni političke javnosti u FBiH nije reagovao. Tako smo indirektno dobili poruku da se u BiH može i živjeti bez Srba i Republike Srpske – istakao je Dodik.

Denis Bećirović pozvao je međunarodnu zajednici da, kako kaže, “zaustavi Dodika i njegovu organizovanu grupu zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije