Svijet

Predsjednik Turske u Rusiji "Trgovina će dostići vrijednost od 100 milijardi dolara"

Turska i Rusija su na putu da dostignu vrijednost trgovine od 100 milijardi dolara, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Vladimir Putin-Redžep Tajip Erdogan
FOTO: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Prolazimo kroz potpuno drugačiji period u odnosima Turske i Rusije. Veoma smo zadovoljni što je naša spoljna trgovina trenutno u vrijednosti od 62 milijarde dolara i krećemo se ka ciljanih 100 milijardi dolara – izjavio je Erdogan tokom sastanka u Sočiju.

On je istakao da su pregovori Turske i Rusije o Inicijativi za izvoz žitarica iz crnomorskih luka važni za cijeli svijet, uključujući Afriku.

Erdogan je naglasio da je stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj od velike važnosti za Ankaru.

Pročitajte još

Govoreći dalje o zajedničkim projektima, Erdogan je naveo da radovi na nuklearnoj elektrani “Akuju” dobro napreduju i da će Turska i Rusija krenuti ka izgradnji niklearke “Sinop”.

– Održavamo visok nivo saradnje sa Rusijom u energetskom sektoru, naročito u polju prirodnog gasa. Vjerujem da ćemo ove odnose dodatno razviti – poručio je Erdogan Putinu.

Prema njegovim riječima, važno je i prebacivanje na nacionalne valute u bilateralnoj saradnji Moskve i Ankare, prenosi RTRS.

– Vjerujem da je činjenica da će se danas sastati šefovi naših centralnih banaka važna sa stanovišta napredovanja ka tranziciji na nacionalne valute u našim bilateralnim odnosima – dodao je Erdogan.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije