Društvo

Ministarstvo prosvjete o platama u predškolskim ustanovama "Pozivamo sindikat i lokalne zajednice da se dogovore"

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nikad nije odbilo i spremno je da potpiše Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture.

Ministarstvo prosvjete o platama u predškolskim ustanovama "Pozivamo sindikat i lokalne zajednice da se dogovore"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je moguće kada ovaj sindikat usaglasi platne koeficijente za zaposlene u predškolskim ustanovama sa jedinicama lokalnih samouprava koje su osnivači predškolskih ustanova, navedeno je u reakciji Ministarstva prosvjete i kulture RS na današnju konferenciju za novinare Dragana Gnjatića, predsjednika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

–        Ministarstvo nikada nije dobilo od Sindikata obrazovanja, nauke i kulture usaglašen prijedlog Posebnog kolektivnog ugovora sa jedinicama lokalnih samouprava. Naglašavamo da Ministarstvo prosvjete i kulture, u skladu sa članom 94. i 95. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, nije zakonski nadležno da određuje cijenu rada zaposlenih u predškolskim ustanovama, niti koeficijente na osnovu stručne spreme zaposlenih i  ne može da nameće dodatno opterećenje na već usvojene budžete lokalnih zajednica – kažu u saopštenju.

Dodaju da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske apsolutno podržava povećanje plata svim  zaposlenim u predškolskim ustanovama, jer su važan dio obrazovnog sistema Republike Srpske i njihova uloga i značaj su nemjerljivi.

Pročitajte još

 – U više navrata smo preporučivali lokalnim zajednicama da povećaju primanja zaposlenih u predškolskom obrazovanju u skladu sa svojim mogućnostima i prema informacijama koje smo dobili od predškolskih ustanova primanja zaposlenih su povećana u sljedećim jedinicama lokalnih samouprave: Bijeljina, Zvornik, Mrkonjić Grad, Kostajnica, Laktaši, Bratunac, Rogatica, Lopare, Srebrenica, Trebinje, Foča, Berkovići – kažu u Ministarstvu.

Pozivaju Sindikat i preostale jedinice lokalne samouprave koje nisu povećale primanja zaposlenim u predškolskom obrazovanju da ulože dodatne napore i sjednu za pregovarački sto i u najboljem interesu zaposlenih u predškolskim ustanovama Republike Srpske usaglase povećanje primanja, kako bi usaglašeni prijedlog, u najkraćem roku, bio dio novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama.

-Podsjećamo da Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisuje da je jedinica lokalne samouprave osnivač javne predškolske ustanove, te da je u njenoj nadležnosti obezbjeđivanje bruto plate zaposlenih, bruto naknada troškova i drugih ličnih primanja zaposlenih, materijalnih troškova i svih ostalih troškova potrebnih za neometan rad predškolske ustanove – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Prihvati notifikacije