Gradovi

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA Počinje izborna kampanja u Mostaru

U Mostaru danas zvanično počinje kampanja pred lokalne izbore koji će biti održani 20. decembra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA Počinje izborna kampanja u Mostaru
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predizborna kampanja trajaće do 19. decembra do 7.00 časova ujutro, kada će početi izborna tišina.

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, izborna kampanja se definiše kao period u kojem politički subjekti, na zakonom utvrđen način, upoznaju birače i javnost o svom programu i kandidatima.

Političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, da organizuju i održavaju javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi stavove kako bi stekli podršku birača, kao i da štampaju i dijele plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom, podsjećaju iz CIK-a.

Nadležna gradska tijela dužna su da obezbijede ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno da uklanjaju, prekrivaju, oštećuju ili mijenjaju štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, da vode kampanju na način kojim se narušava polna ravnopravnost, da postavljaju štampani, pisani ili bilo koji drugi materijal u vezi sa izbornom kampanjom na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, te javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

Zabranjeno je i da politički akteri u izbornom procesu nose i pokazuju oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, da ometaju skupove drugih političkih subjekata, kao i podsticanje drugih na takve aktivnosti, da sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju CIK posebno skreće pažnju jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju, a poziv je upućen medijima i biračima da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Mostaru proteknu u demokratskom okruženju.

Prihvati notifikacije