Kultura

PREDSTAVLJENA VRIJEDNA ZBIRKA Održan prvi mini sajam knjiga "Čelinac 2020"

Prvi Mini sajam knjiga "Čelinac 2020" održan je u ovoj opštini povodom 45. rođendana Narodne biblioteke Ivo Andrić.

PREDSTAVLJENA VRIJEDNA ZBIRKA Održan prvi mini sajam knjiga "Čelinac 2020"
FOTO: SRNA

Na jučerašnjem sajmu svoja izdanja i asortiman predstavili su izdavači “Imprimatur”, Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, Narodna biblioteka “Ivo Andrić” i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Čelinac, knjižarsko-izdavačko preduzeće “Biblioner” i antikvarnica “Ramajana” iz Banjaluke i “Elena” iz Čelinca.

Profesor, književnik i bibliofil Momčilo Spasojević predstavio je svoju vrijednu zbirku starih knjiga i časopisa od tridesetak eksponata nastalih u 18. i 19. vijeku.

Direktor Narodne biblioteke “Ivo Andrić” Jelena Ivanković istakla je da ova ustanova prvi put na ovaj način obilježava svoj dan, te da je zbog pandemije virusa korona prvi put u posljednje 22 godine izostala dodjela “Miholjdanske povelje”, koja je najveće priznanje za kulturno stvaralaštvo u čelinačkom kraju.

– Iskreno se nadam da će sajam knjiga postati redovni sadržaj `Miholjdanskih kulturnih svečanosti`, koje najstarija čelinačka ustanova kulture organizuje povodom svoga dana, a u slavu knjige i kulture – rekla je Ivankovićeva.

Sajam je otvorila zamjenik načelnika opštine Čelinac Milijana Topić, istakavši da će ova ustanova uvijek imati podršku lokalne zajednice.

– Bibliotekarstvo kao primarna djelatnost, izdavačka djelatnost i organizovanje raznovrsnih kulturnih događaja podstiče i unapređuje kulturno stvaralaštvo u Čelincu – poručila je Topićeva.

Boris Maksimović iz “Imprimatura”, Dragana Palić iz “Biblionera” i Miroslav Gojković iz antikvarnice “Ramajana” rekli su da godinama učestvuju na regionalnim sajmovima knjiga, a da je ovaj u Čelincu po posjeti i po prometu prevazišao sav njihov optimizam.

– Primjetila sam da su Čelinčani veoma upućeni u književno stvaralaštvo i zaista me to saznanje obradovalo i ohrabrilo. Knjiga, dakle, nije samo prošlost, ona ima i budućnost – rekla je Palićeva.

U organizaciji ovog događaja čelinačkoj biblioteci veliku podršku pružili su radnici Centra za sport i kulturu.