Politika

"NASTAVLJAMO DA JAČAMO VOJSKU" Srbija predstavila nove tenkove

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje Vojske Srbije, ali i poziciju vojne neutralnosti, jer je najbolje da sama čuva svoje rijeke, kopno i nebo.

"NASTAVLJAMO DA JAČAMO VOJSKU" Srbija predstavila nove tenkove
FOTO: TANJUG

Poslije tehničkog prikaza ruskih tenkova T-72MS u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”, Vučić je istakao da Srbija duguje zahvalnost Rusiji za donaciju tenkova koji su, prema svim pokazateljima, među najsavremenijima na svijetu.

– Želim da zahvalim i Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojgou koji poklanjaju toliko pažnje našoj zemlji. Danas ste mogli da vidite 11 tenkova. To je značajna pomoć našoj borbenoj gotovosti – rekao je Vučić i dodao da će se ići na vanredno povećanje plata.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je uvijek prezadovoljan kada su rezultati međusobne saradnje vidljivi.

– Ovo nije kraj nego nastavak saradnje. Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila. Jačanje odbrambenih snaga Srbije znači suverenitet, neutralni status i nezavisnost – dodao je Bocan-Harčenko.

Rusija je donirala Srbiji 30 tenkova T-72MS. Vrijednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija dobila je kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma postignutog između predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.

Prikazu u Nišu prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.