Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Predstavnici Srba u Vukovaru: U Hrvatskoj je na djelu ETNIČKO ČIŠĆENJE primjenom suptilnijih metoda

Svijet
Autor:

Foto privatna arhiva

Atmosfera netrpeljivosti, mržnje i opšte histerije koja je godinama usmjerena ka vukovarskim Srbima, podgrijana mitingom u Vukovaru sa kojeg je upućen poziv na javni linč prema Srbima i potvrđena jučerašnjim hapšenjem dvojice Srba pod sumnjom za ratni zločin, ključni su elementi iz kojih zaključujemo da je osnovni cilj iseljavanje srpskog stanovništva, saopštili su predstavnici srpskih institucija koje djeluju u Vukovaru.

– Ono što je u drugim krajevima Hrvatske išlo silom, ovdje se čini suptilnijim metodama. Na takav način oni koju stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasno poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi kojoj su rođeni već u Irskoj, Engleskoj, Srbiji i drugim zemljama –  stoji u saopštenju.

Konstatuju da mirna reintegracija ni nakon 20 godina nije ostavrila očekivane rezultate.

– Hrvatskoj javnosti i institucijama postavljamo pitanje koliko je Srba u Vukovaru bilo za vrijeme reintegracije i koliko ih je radilo, a koliko ih je sada. Nije li na djelu etničko čišćenje primjenom rafinisanih metoda? Metoda u kojima kleveta postaje istina, a na osnovu tako skrojene istine se hapsi. Hapsi se selektivno pod optužbama za ratni zločin, a javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i ćute kada je u pitanju čak i javno izgovorena riječ o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru – poručili su predstavnici vukovarskih Srba.

Vlada Hrvatske, ocjenjuju oni, popustila je popustila pod pritiskom hrvatske političke desnice i ekstremnih grupacija.

– Srpske institucije i njihovi predstavnici svih ovih godina su uz svoj narod koji ih je birao i koji im je dao ovlašćenje da ga zastupaju. Osim što prate situaciju, preduzeće i konkretnije korake u cilju ne samo zaštite nacionalnog i kulturnog identiteta, već i zaštite fizičkog integriteta Srba u Vukovaru – istakli su predstavnici srpskih institucija koje djeluju u Vukovaru, a prenosi Radio Dunav.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO