Politika

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti “Imenovanje Šmita pogoršaće političko stanje u BiH”

Moskva žali zbog odluke da se ne podrži rezolucija o ukidanju funkcije visokog predstavnika u BiH, a imenovanje Šmita moglo bi da ugrozi Dejtonski sporazum i da pogorša političko stanje u BiH, izjavio je predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti UN Dmitrij Poljanski.

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti “Imenovanje Šmita pogoršaće političko stanje u BiH”
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

On je rekao da Rusija ozbiljno shvata svoju odgovornost nakon rata u BiH i da je ubijeđena da je cilj mira i ekonomske stabilnosti moguće samo uz Dejtonski sporazum, uz jednak status svih naroda u BiH, kao i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom.

Poljanski je istakao da je “post-dejtonska” uloga visokog predstavnika bila opravdana, ali da je BiH 25 godina kasnije potvrdila da joj “ne treba tutor”.

Pročitajte još

– Posljedice odluke o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH su nepredvidive i potencijalno opasne, jer se njima zaobilazi Savjet bezbjednosti – naglasio je Poljanski.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum pokazao je da je uloga Savjeta bezbjednosti nezamjenjiva u imenovanju visokog predstavnika u BiH.

– Rusija i Kina su odlučile da predlože nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu – poručio je Poljanski.

Poljanski je naglasio da su Rusija i Kina odlučile da daju nacrt zbog situacije u BiH i generalno na Balkanu.

Prihvati notifikacije