Društvo

Preduzeća iz afere „Korona ugovori“: Basnoslovni ugovori firmama sa po jednim zaposlenim

Zajednička karakteristika privatnih firmi, „Procontrol“ i „Promeding“, čiji su vlasnici pod istragom u aferi „Korona ugovori“, jeste to da imaju po jednog zaposlenog! Sudeći po sudskom registru, vlasnici su i ranije poslovno sarađivali.

Preduzeća iz afere „Korona ugovori“: Basnoslovni ugovori firmama sa po jednim zaposlenim
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kada je u pitanju treća firma, turistička agencija „Travel4fun“, njen jedini vlasnik Saša Marković, koji je i osumnjičen, ima u marketinškoj agenciji „Lucido“ Banjaluka učešće od 50 odsto. Ta agencija je, između ostalog, u avgustu organizovala koncert Halida Bešlića na Kastelu.

Marković se u sudskom registru vodi i kao izvršni direktor u dvije nevladine organizacije iz Banjaluke, u Omladinskom komunikativnom centru i u UG „Centar za razvoj djece i mladih“. Ovo UG je mlado udruženje, osnovano prije dvije godine, baš kada je Marković osnovao i turističku agenciju „Travel4fun“, kojoj je Institut za javno zdravstvo RS povjerio nabavku medicinske zaštitne opreme vrijedne gotovo 2,4 miliona KM bez PDV.

Turizam i medicina

Dakle, ova turistička agencija nije imala dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, što je zapelo za oko tužiocima Okružnog tužilaštva Banjaluka. Po dostupnim podacima, ova turistička agencija je medicinskom zaštitnom opremom snabdijevala i dobojsku bolnicu i Dom za starije u Doboju. Javnosti nije poznato da li se istražuju i druge poslovne „medicinske“ aktivnosti ove turističke agencije.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Takođe, ni firma „Procontrol“ Banjaluka nema dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, ali je sa preduzećem „Promeding“ iz Laktaša nabavila medicinske maske za potrebe Instituta za javno zdravstvo RS. Nabavka je iznosila 345.000 KM bez PDV, a nabavljali su 50.000 maski FFP2.

e-knjižice

Jedini vlasnik firme „Procontrol“, čija je osnovna djelatnost inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savetovanje, jeste Slavko Bojić. On je ranije bio jedini vlasnik firme „Antiseptica“ d.o.o, za savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje, a sadašnji jedini vlasnik je Dragan Dubravac. Sada se firma zove „Mateo“, a Dubravac je i jedini vlasnik firme „Promeding“ , koja je registrovana za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima.

Pročitajte još

Dakle, Dubravac i Bojić imaju poslovne veze od ranije, dok Bojić ima iskustvo u poslovima u zdravstvu i sa firmom „MMScode“, u kojoj ima 25 odsto učešća. Upravo je ova firma dio konzorcijuma koji je radio novi informacioni sistem u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji podrazumijeva elektronske zdravstvene knjižice.

Svi navedeni nalaze se u pritvoru, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, koji je osumnjičen da je ovim poslovima nanio štetu javnoj zdravstvenoj ustanovi na čijem čelu se nalazi.

Cijena maske

Ova istraga bi trebalo da otkrije i na koji način su firme koje nemaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nabavljale medicinsku zaštitnu opremu koju su dalje prodavale Institutu. Uvoz medicinske opreme u BiH, po zakonu, moguć je samo uz dozvolu nadležne agencije ili uz odobrenje o interventnom uvozu, koje izdaju entitetska ministarstva zdravlja. Postoji i mogućnost da su vlasnici firmi ranije kupili medicinsku zaštitnu opremu od registrovanih uzvoznika, znajući koje mjere će biti donesene.

Podsjećamo da je prošle godine, u martu i aprilu, dok je na snazi bio policijski čas, gotovo bilo nemoguće kupiti običnu medicinsku masku i da je njena cijena bila oko 1,50 KM. Sada je 0,10 KM, koliko je bilo i prije nego što je donesen zaključak o obaveznom nošenju maski.

Inače, nemoguće je naći podatak na jednom mestu koliko je novca potrošeno za „korona nabavke“. Dostupni su samo šturi podaci da je iz Kompenzacionog fonda zdravstvenim ustanovama odobreno 39,4 milona KM, te da je, kako navodi Glavna služba za reviziju javnog sektora, Fond ZO prošle godine izdvojio 62 miliona KM.

PRAVDANJE NESTAŠICOM

Novinar Vladimir Šušak podsjeća da su prošle godine u martu nadležni u cijeloj javnosti u BiH predstavili da je neophodno što prije nabaviti medicinsku zaštitnu opremu.

– Sve su oči bile uprte u to da li će se uspjeti nabaviti medicinska oprema. Na kraju se ispostavilo da je to rađeno na sumnjiv način – ističe Šušak.

On kaže da su se nadležni pravdali nestašicom medicinske robe na tržištu, ali da nikada nisu rekli da su ponude prvo poslali registrovanim uvoznicima. Sasvim logično pitanje je, kako kaže, zašto bi se takvi poslovi ponudili jednoj turističkoj agenciji.

Prihvati notifikacije