Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREF ostvario pet miliona KM dobiti

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Penzijski rezervni fond Republike Srpske prošle godine ostvario je neto dobit od oko pet miliona konvertibilnih maraka, što je za 3,24 odsto više nego godinu prije.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda PIO u funkciji Skupštine akcionara PREF-a usvojen je godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena odluka o isplati dobiti. Tako će Fondu PIO biti isplaćeno nešto više od 4,6 miliona KM.

–  Kao i prethodnih šest godina, revizorska kuća Deloitte dala je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje PREFa- i Društva za upravljanje PREF-om za prošlu godinu – saopšteno je iz PREF-a.

Kao rezultat procesa restrukturiranja porftelja PREF-a u prošloj godini je nastavljen rast prihoda od kamata po osnovu investicija u u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata dostigli rekordnih 4,95 miliona KM.

Iako iznos naplaćenih dividendi preduzeća iz portfelja PREF-a ima trend pada, to su i dalje najznačajniji prihodi PREF-a i po tom osnovu ostvareno je 6,3 miliona KM. Od toga je samo Telekom Srpske isplatio 5,74 miliona KM.

Najveći rashodi, u iznosu od 5,6 miliona KM, odnose se na priznavanje rashoda na akcije preduzeća iz portfelja PREF-a kod kojih je stečajni postupak u toku.

–  Prethodnih šest godina, PREF je svake godine isplaćivao dividendu Fondu PIO. Zadovoljni smo što i ove godine možemo da pružimo podršku penzijskom sistemu RS. Prethodnih godina smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata. Trenutno je 39 odsto portfelja PREF-a ili oko 88 miliona KM u dužničkim instrumentima i bankarskim depozitima – izjavio je Darko Lakić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO