Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREGOVARA SE I SA RUSIMA Petričević: Strateški partner za “Orla” do početka septembra

Biznis
Autor:

Foto: G.Bobić/RAS Srbija

Vazduhoplovni zavod "Orao"

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas u Bijeljini da bi strateški partner za preduzeće “Orao” mogao biti poznat do kraja avgusta ili do početka septembra.

– Pismo premijera Republike Srpske u vezi sa pitanjem strateškog partnera predsjedniku Srbije je poslato i očekujemo ovih dana odgovor, a, s druge strane, u pregovorima smo i sa ruskom kompanijom `Roštek` – rekao je Petričević novinarima nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora “Orla” Biljanom Marković.

On je dodao da će krajem avgusta sa predstavnicima ruske kompanije u Banjaluci biti održan sastanak na kojem će biti riječi o “Orlu” i drugoj namjenskoj industriji koja pripada Republika Srpska.

Petričević je podsjetio da je na nedavnom Sajmu vojnog naoružanja u Beogradu Republika Srpska imala svoj štand, te da je 13 privrednih subjekata imalo prezentaciju svojih proizvoda, među kojima “Orao”.

– Ovo je moja prva posjeta `Orlu` gdje sam upoznat o njegovim kapacitatima i proizvodima. Bila je to i prilika da sagledamo buduće aktivnosti koje oni na svojim ugovorima imaju – rekao je Petričević i dodao da je bilo riječi i o proširenju usluga “Orla” koje bi mogle biti realizovane posredstvom Ministarstva odbrane Srbije.

On je ocijenio da je neophodno istovremeno tražiti što bolja rješenja i što veće upošljavanje kapaciteta “Orla” koji su veoma značajni za Republiku Srpsku i cijeli region.

Markovićeva je rekla da je saradnja sa Vladom Republike Srpske u posljednje vrijeme intenzivirana s ciljem dugoročnog rješavanja statusa “Orla”.

– Posjeta premijera, a potom ministra jeste u tom smjeru da bi se kontakti sa Ministarstvom odbrane Srbije i ruskim partnerima ubrzali, te da bi se znao konačan status kompanije, odnosno da bi što prije budućnost `Orla` bila vidljivija – rekla je Markovićeva novinarima.

Ona je navela da se sa svih strana ulažu maksimalni napori kako bi se dugoročno riješilo pitanje “Orla”, podsjetivši da je to specifičan i rijedak kapacitet, ne samo za Republiku Srpsku, nego za namjensku industriju uopšte.

– Pod krovom `Orla` nalaze se specifični kapaciteti, a ljudi koji rade ovdje su sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, koji su najvećim dijelom došli poslije rata – rekla je Markovićeva.

Petričević je sa saradnicima nakon sastanka sa rukovodstvom “Orla” obišao proizvodne kapacitete ove kompanije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO