Svijet

PREGOVORI O BREGZITU Sporazum Brisela i Londona još daleko

EU i Velika Britanija saopštile su danas na početku razgovora u Briselu da je sporazum o odnosima nakon Bregzita i dalje daleko.

PREGOVORI O BREGZITU Sporazum Brisela i Londona još daleko
FOTO: JOHN THYS/EPA

Velika Britanija je u januaru izašla iz članstva EU i u zastoju je u pregovorima u vezi sa novim trgovinskim odnosom, te sprovođenjem Sporazuma o Bregzitu sa blokom.

Šefovi članica EU trebaju krajem sedmice na samitu da vrše procjenu pregovora, ali sve ukazuje na to da dogovor nakon Bregzita još nije moguć.

Pregovori su u zastoju zbog pitanja ribolova, poštene konkurentnosti i rješavanja sporova, dok su razgovori dodatno otežani početkom mjeseca, kada je London predložio nacrt zakona kojim će biti narušen postojeći sporazum sa EU.

Britanski pregovarač o Bregzitu Majkl Gov razgovarao je danas sa zamjenikom predsjednika Evropske komisije Marošom Šefčovičem.

– Britanski stavovi su daleko od onoga što EU može da prihvati. Ponovio sam zahtjev da se do kraja septembra povuče sporni dio nacrta zakona o unutrašnjem tržištu – naglasio je Šefčovič na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ukoliko taj nacrt zakona bude usvojeno u trenutnom obliku ozbiljno će narušiti Sporazum o Bregzitu i međunarodno pravo.

Pročitajte još

Iz kancelarije britanskog premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je London pažnju usmjerio na pokušaje da se napredak ostvari u zvaničnim trgovinskim razgovorima sa EU.

Trgovinski razgovori nastavljaju se sutra u Briselu i trajaće do kraja sedmice, a obuhvataće i energetsku i saradnju u sektoru saobraćaja.

Lideri EU sastaju se u Briselu u četvrtak i petak, 1. i 2. oktobra.

EU je saopštila da pregovarači moraju postići dogovor do kraja oktobra ili početka novembra kako bi ostalo vremena za ratifikaciju u Evropskom i pojedinim nacionalnim parlamentima da bi dogovor mogao da stupi na snagu od naredne godine, kada ističe i prelazni period nakon Bregzita.