Svijet

PREKID TRUDNOĆE U ovom dijelu svijeta tokom pandemije korona virusa odobren POBAČAJ KOD KUĆE

Abortus u Engleskoj sada može biti obavljen u kući zbog panemije korona virusa, objavila je vlada ove zemlje.

PREKID TRUDNOĆE U ovom dijelu svijeta tokom pandemije korona virusa odobren POBAČAJ KOD KUĆE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Odluke o abortusu mijenjane su nekoliko puta u toku pandemije.

Ženama i djevojkama koje žele prekinuti ranu trudnoću prvo je rečeno da će usluga biti dostupna u bolnicama, ali je ta odluka povučena.

Sada je vlada odlučila da pacijenti mogu ponijeti dvije tablete kod kuće, umjesto da idu u bolnicu kako bi izbjegli izloženost korona virusu, piše BBC.

Iz Ministarstva zdravlja u Engleskoj rekli su da bezbjednost javnosti i stalni pristup ključnim uslugama njihov prioritet u ovom teškom periodu.

Ažuriramo svoje smjernice tako da žene kojima je potreban abortus (do desete sedmice) mogu koristiti tablete za pobačaj kod kuće. Ova će mjera biti privremenog karaktera i a pacijenti će prije toga morati kontaktirati telefonom ili mejlom svog ljekara – rekli su iz resornog ministarstva.

U Engleskoj se svake godine napravi oko 180.000 pobačaja, a medicinski pobačaji najčešći su način okončanja neželjene trudnoće, pokazuju službene vladine brojke.

Žene koje žele rani medicinski pobačaj uzimaju dvije vrste tableta. Prvi, mifepriston, zaustavlja hormon koji omogućava trudnoći da nastavi napredovati. Drugi, misoprostol, obično se uzima 24 do 48 sati kasnije i potiče da se sluznica materice raspada, što uzrokuje krvarenje i prekid trudnoće.