Društvo

"PREKINIMO ĆUTANJE" Aktivisti traže oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja (FOTO)

Godišnje, oko 300 žena i djevojčica u BiH prijavi neki oblik seksualnog nasilja, upozoravaju aktivisti koji sutra u devet gradova organizuju ulične akcije “Prekinimo ćutanje”.

"PREKINIMO ĆUTANJE" Aktivisti traže oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ulične akcije u Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, Tuzli, Brčkom, Bihaću, Modriči, Zenici i Mostaru organizuju udruženja žena iz ovih gradova, sa ciljem ukazivanja na visok nivo tolerancije prema seksualnom nasilju prema ženama i djevojčicama u BiH.

U kampanji “PrekinimoĆutanje” aktivisti traže: oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja; usklađivanje domaćih krivičnih zakona sa istanbulskom konvencijom u definiciji krivičnog djela silovanja; promjenu prakse opravdavanja i amnestiranja seksualnih nasilnika; javne službe da vjeruju žrtvama seksualnog nasilja; socijalnu i zdravstvenu zaštitu i pristup pravdi za žrtve i otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja.

– U kampanji PrekinimoĆutanje, želimo da ohrabrimo žene i djevojčice, da prijave svaki čin seksualnog nasilja – objavili su iz Fondacije “Lara” na svom sajtu.

Fondacija “Lara” iz Bijeljine i Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u partnerstvu sa Fondacijom “Udružene žene” iz…

Posted by PrekinimoĆutanje on Monday, May 24, 2021

Oni upozoravaju da različita istraživanja pokazuju kako je svaka treća žena tokom svog života bila žrtva seksualnog nasilja. Istraživanja potvrđuju i da su silovanje i seksualno nasilje zločini sa najvećim tamnim statistikama. Žene i djevočice ćute jer su bile žrtve osoba koje poznaju i koje im prijete novim nasiljem i javnom sramotom.

Pročitajte još

U istraživanju stavova žena o rasprostranjenosti seksualnog nasilja u BiH, koje su provele “Lara” i Fondacija lokalne demokratije tokom 2020. godine, svaka treća žena, od 150 ispitanica, izjavila je da poznaje osobu iz svog okruženja koja je prežvjela seksualno nasilje koje nije prijavila policiji.

Kada je u pitanju izricanje kazni za počinioce silovanja i drugih djela seksualnog nasilja, niti jedna ispitanica nije smatrala da su one odgovarajuće. Da su uglavnom niske i neodgovarajuće težini zločina smatra 86,7 odsto ispitanica.

Na pitanje: kojim od navedenih institucija/organizacija mogu da se obrate žrtve seksualnog nasilja (NVO, bolnica, policija, škola, centar za socijalni rad, sud, tužilaštvo), najveći broj ispitanica, njih 82 odsto je označilo nevladine organizacije. Da se mogu obratiti policiji smatra 77,3 odsto ispitanica, a najniže povjerenje je u sudove i tužilaštva.

– Godišnje, oko 300 žena i djevojčica u BiH prijavi neki oblik seksualnog nasilja. Većina nasilnika bile su osobe  koje su poznavale i kojima su vjerovale da ih neće povrijediti. Seksualni zločini ostavljaju teške posljedice na žrtve, a silovanje izaziva kompleksne traume za koje psiholozi tvrde da ih same žrtve, bez stručne pomoći, ne mogu preboljeti – kažu iz “Lare”

Kampanju organizuju Fondacija “Lara” iz Bijeljine i Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u partnerstvu sa Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke, Udruženjem “Žene sa Une” iz Bihaća, Udruženjem građana “Budućnost” iz Modriče, Udruženjem “Medica” Zenica, Udruženjem građana „Vive Žene“ iz Tuzle i Udruženje „Žena BiH“ Mostara.

Ulične akcije biće održane od 12 do 14 časova.

Vremenski raspored i lokacije uličnih akcije, kao i promotivni letak sa porukama kampanje može se naći i na FB stranici “PrekinimoĆutanje”.

Prihvati notifikacije