Banjaluka

Prekomjerna potrošnja za bazene i bašte: U Banjaluci PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA zbog vode

U ovom trenutku 99 odsto domaćinstava na području Banjaluke ima uredno vodosnabdijevanje, ali je zbog najavljenih visokih temperatura, a u cilju održavanja urednog i stabilnog vodosnabdijevanja odlučeno da se proglasi vanredna situacija do 15. jula.

Prekomjerna potrošnja za bazene i bašte: U Banjaluci PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA zbog vode
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice Štaba za vanredne situacije. Dodao je da će jedna od mjera biti zabrana akumulisanja vode sa javnih vodovodnih sistema, odnosno sa hidrantskih mreža.

-Naše službe kontrolisaće prekomjernu potrošnju, koja je i glavni uzrok bržeg pražnjenja pojedinih rezervoara. Najveći pritisak imamo na rezervoare Tunjice 1 i 2, a svakako analizirali smo i i područje platoa Manjače, Rekavica i Ljubačeva. Banjica je stabilna, Vujanovac takođe što je objektivno dovoljno za snabdijevanje platoa Manjače, ukoliko potrošnja bude racionalna. Važno je naglasiti da je stanje stabilno i u svim onim mjesnim zajednicama u kojima su se prethodnih godina javljali problemi sa urednim vodosnabdijevanjem tokom ljetnog perioda poput Bronzanog Majdana, Bukvaleka, Donjih Kola i Ljubačeva. Višemilionskim investicijama tokom protekle 4 godine stabilizovali smo isporuku vode u svim dijelovima Banjaluke -rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, do sada nisu prijavljene nestašice vode, ali je dodao da se situacija može vrlo lako promijeniti, ukoliko se nastavi enormna potrošnja, posebno u domaćinstvima koja su u visinskim zonama naselja, koja se snabdijevaju sa pojedinih rezervoara koji se ne stižu puniti dovoljnom brzinom.

-Iako za sada nemamo prijava, ukoliko dođe do nestašice vode, sve naše službe biće u pripravnosti i dopremiti neophodne količine pitke vode. Ovo se posebno odnosi na dijelove grada koji se snabdijevaju sa rezervoara Tunjice 1 i 2. Naime, u ovom dijelu grada veća je potrošnja zbog zalijevanja, privatnih bazena, zbog čega se rezervoar prosto ne može obnavljati i puniti dovoljnom brzinom – istakao je Stanivuković.

Pročitajte još

On je još jednom pozvao sugrađane da u narednim danima pokažu odgovornost i solidarnost, te da ukoliko imaju potrebu za većom upotrebom vode, istu poruče da im se dopremi u cisternama.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić istakao je da su sve službe Civilne zaštite u pripravnosti, te da sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu se obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

-Sugrađani koji u narednim danima budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051/ 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121 – rekao je Babić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu