Svijet

PREKORAČILI OVLAŠĆENJA Ruski policajci kažnjeni zbog upotrebe sile na protestima protiv Putina

Prema zaposlenima Nacionalne garde i policije za koje je utvrđeno da su prekoračili svoja ovlašćenja tokom skupova u Moskvi prošlog ljeta preduzete su predviđene mjere, a neki od njih su kažnjeni, izjavio je zvaničnik Odbora za odbranu i bezbjednost Viktor Bondarev.

PREKORAČILI OVLAŠĆENJA Ruski policajci kažnjeni zbog upotrebe sile na protestima protiv Putina
FOTO: RAS SRBIJA

Ne kažem da su sve akcije policajaca bile 100 odsto klasifikovane kao smirivanje nemira. Bilo je slučajeva kada su oficiri koristili prekomjernu silu. Preduzeli smo velike mjere. Mnogi su se suočili sa disciplinskim kaznama ili su otpušteni iz policije – rekao je Bondarev.

Senator je dodao da su, generalno, akcije Nacionalne garde i policije tokom skupova 2019. godine smatrane “adekvatnim za događaje koji su se odvijali i prijetnje koje su predstavljali”.

Dana 27. jula i 3. avgusta u Moskvi su održani skupovi, koje inače policija nije dozvolila, a nakon što nezavisnim kandidatima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u izborima za moskovsku Gradsku Dumu.

Tokom skupova, policija je privela ukupno oko 2.000 ljudi.

Organi za sprovođenje zakona su tvrdili da su demonstranti koristili nasilje nad pripadnicima policije i Nacionalne garde. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv više od 20 ljudi zbog optužbi za nerede i nasilje nad vlastima.