Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Premijer Pakistana upozorava: Indija ima UŽASAN PLAN, spremaju se za vojnu intervenciju u KAŠMIRU

Svijet
Autor:

Foto: How Hwee Young/EPA

Pakistanski premijer Imran Kan je tokom svog govora na ceremoniji proslave Dana nezavisnosti optužio Indiju da planira vojnu akciju u spornom regionu Kašmira.

Indija je 5. avgusta ukinula specijalnog statusa Kašmira i pokrenula je mjere za smirivanje nemira, uključujući prekid komunikacija i ograničenje slobode kretanja.

Islamabad je odgovorio suspenzijom bilateralne trgovine i svih transportnih veza sa Indijom, te protjerivanjem ambasadora Nju Delhija iz Islamabada.

Kan je danas doputovao u Muzafarabad prijestonicu pakistanskog dijela Kašmira.

On je u govoru pred poslanicima regionalnog parlamenta istakao da Indija planira obimnije akcije od onih koje je preduzela u februaru kada su njihovi borbeni avioni gađali ciljeve u Pakistanu.

– Pripremili su užasniji plan kako bi skrenuli pažnju svijeta sa svojih poteza u Kašmiru. Sada planiraju akcije i u pakistanskom dijelu regiona. Pakistanska vojska u potpunosti je svjesna da Indija planira akcije u našem dijelu Kašmira – naveo je Kan.

Indija pod svojom kontrolom drži dolinu Kašmira i region kojim dominiraju hindusi oko grada Džamua u zapadnom dijelu regiona. Pakistan kontroliše Azad Kašmir ili teritoriju na zapadu regiona.

Kina kontroliše sjeverni, slabo naseljeni i viši dio Kašmira.

Indija i Pakistan vodili su dva rata oko Kašmira od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO