Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREMINUO NAJMANJI MUŠKARAC NA SVIJETU Kada se rodio bio je veličine dlana (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: Twitter/24 news HD/Screenshot

Kad se rodio, Nepalac Hagendra Tapa Magar nije bio veći od ljudskog dlana, a na kraju života je bio visok 67,08 centimetara.

Čovjek, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji pokretni muškarac na svijetu preminuo je u petak u bolnici od posljedica teškog zapaljenja pluća, saopštio je predsednik njegove fondacije za DPA.

Godine 2010. “Ginisova knjiga rekorda” proglasila je Tapu Magara najmanjim živim tinejdžerom muškog pola. Kasnije mu je dodjeljenja titula najmanjeg pokretnog muškarca na svijetu. Jedini niži od njega je Džunri Balaving sa Filipina, koji drži rekord kao “najniži nepokretan muškarac” na svijetu. On je sedam centimetara niži nego što je bio Tapa Magar (59,93 cm), ali je zbog bolesti kostiju vezan za postelju.

Kagendrini roditelji su odmah vidjeli da je njihov prvorođeni sin drugačiji:

– Bio je tako mali da je mogao da stane na dlan i bilo nam je veoma teško da ga okupamo jer je tako mali – izjavio je njegov otac.

Tapa Magar bio je patuljastog rasta i živio je s roditeljima u gradu Pokara, u centralnom dijelu Nepala.

Živio je 27 godina, a kao najmanji pokretni muškarac na svijetu proputovao je desetak zemalja svijeta i gostovao na televiziji u Evropi i SAD.

– Život može biti veoma težak kada ste teški svega šest kilograma i ne uklapate se u svijet koji je prilagođen osobama prosječne visine – pisalo je na sajtu “Ginisove knjige rekorde”.

– Ali Hagendru nizak rast nije spriječio da napravi najbolje što je mogao od svog života.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO