Hronika

PREOKRET Čaba Der može biti izručen Srbiji, na pitanje o ubistvima dao je JEZIV ODGOVOR

Sud u Pragu odlučio je da Čaba Der, plaćeni ubica iz Čantavira, koji se tereti za tri likvidacije u tri države, može biti izručen Srbiji koja ga potražuje zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu.

PREOKRET Čaba Der može biti izručen Srbiji, na pitanje o ubistvima dao je JEZIV ODGOVOR
FOTO: IDNES TV/SCREENSHOT

Praški sud odlučio je prošlog utorka da Der, koji je u martu uhapšen u hotelu “Amadeus” u Pragu, može da bude izručen Srbiji, rekla je portparolka suda Markete Puci za češke medije. Derovo izručenje zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovoj teritoriji osim Srbije traže i Mađarska, Holandija i Španija.

Izručenje u Srbiju je dozvoljeno. Presuda je pravosnažna. O tome u koju od tri zemlje će biti izručen moraće da odluči ministarka pravde Marije Benešova – rekla je portparolka Gradskog suda u Pragu Marketa Puci.

Isti sud je, međutim, krajem maja, takođe, dopustio izručenje Dera Mađarskoj, s čime se on složio, rekavši da tamo ima porodicu. Međutim, Der je rekao da ne želi da bude izručen Srbiji.

– Moj klijent ne slaže se sa zahtjevom Srbije za njegovu ekstradiciju. On ima razloge za to, ali o njima ne mogu da govorim – rekao je Derov advokat Blend Raji nakon sastanka u sudu u maju.

Češki mediji pišu da kada su Dera u maju u sudu pitali zašto je ubijao, on je odgovorio: “Za pare!”, a policajcima je, dobro raspoložen, čestitao što su uspjeli da ga nađu i uhapse. Prije ulaska u sudnicu Der se smijao gledajući pravo u kamere reportera u hodniku suda i rekao “Volim Češku”.

Konačnu riječ kome će Češka izručiti Čabu Dera, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo, ima češka ministarka pravde Marije Benešova. Odluku Benešove kome će biti izručen Čaba Der čeka u zatvoru u Pragu sa pojačanim nadzorom, po strožem režimu. On ne smije da bude u kontaktu sa drugim zatvorenicima, a kako su prenijeli češki mediji, njegov advokat pretpostavlja da je to zbog toga što se češke vlasti plaše da bi mogao nekoga da povredi.

Podsjećanja radi, Srbija traži Derovo izručenje zbog sumnje da je 5. januara ove godine ubio Nebojšu Markovića.

(Blic)