Društvo

PREPORUČUJE SE OSOBAMA SA HRONIČNIM BOLESTIMA Stigla 21.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa

U Dom zdravlja Novi Sad stiglo je 21.000 vakcina protiv sezonskog gripa, a distribucija doza po ambulantama ove zdravstvene ustanove počeće sutra.

PREPORUČUJE SE OSOBAMA SA HRONIČNIM BOLESTIMA Stigla 21.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa
FOTO: SIPHIWE SIBEKO/ POOL/EPA

Sezonska vakcina preporučuje se svim osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcina se preporučuje i osobama sa metaboličkim poremećajima, naročito dijabetesom, zatim onim sa oboljenjima bubrega i jetre.

Poželjno je da vakcinu protiv sezonskog gripa dobiju i osobe koje imaju bolesti krvi, maligna oboljenja, kao i imunodeficijenciju.

Vakcinacija se preporučuje svim licima starijim od 65 godina, korisnicima gerontoloških centara, kao i osobama u ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene.

Vakcinu bi trebalo da dobiju i svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kao i lica zaposlena u javnim službama.

Kada je riječ o trudnicama, primjena vakcine razmatra se od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

U cijelom svijetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumijeva upotrebu tritipne, inaktivisane SPLIT vakcine.

Za svaku sezonu gripa Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine koji je jedinstven za cijeli svijet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.