Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREPORUKE DOMAĆIH PISACA Dobra knjiga najbolje grije dušu u zimskom periodu

Kultura
Autor:

Foto: Profimedia

Za hladne zimske dane koje mnogi provode u kućnoj atmosferi, uz topao napitak najbolje društvo je dobra knjigu.

Kako bi bili sigurni da ćete izabrati knjige uz koje ćete sigurno uživati, svoje preporuke dali su književnik Darko Cvijetić, karikaturista i strip crtač,

Filip Andronik, te autorka dječijih knjiga Jelena Glišić koja je predložila zanimljiva djela za najmlađe ljubitelje književnosti.

Darko Cvijetić

Foto: Imperativ

– S obzirom da ja relativno mnogo čitam, preporučujem nekoliko knjiga koje zaista nemaju vezu sa takozvanom “ovogodišnjom produkcijom”, nego nekoliko knjiga koje su me doista oduševile u prethodnih nekoliko mjeseci – rekao je Cvijetić.

U pitanju su Olga Tokarzcuk i knjiga “Bjeguni”, kao i remek delo “Knjige jabukove”.

Ne samo da je riječ o Nobelom nagrađenoj književnosti, što je već preporuka po sebi, radi se o vrhunskoj literaturi, o nevjerovatnoj interpretativnoj moći koja čitaoca neprekidno drži u napetosti i čuđenju spram pričanog tkiva. Olga je znalac, istražitelj, neverovatan erudita i beskompromisan pripovedač. Nevažno je u čijem je prevodu čitate, podjednako su genijalni njeni prevoditelji i Milica Markić i Mladen Martić.

Zatim Stevo Grabovac i “Mulat albino komarac “, sjajan roman banjalučkog pisca koji mi je svojevrsno najprijatnije iznenađenje na domaćoj književnoj sceni. Napokon, Banjaluka se probudila, i dobijamo posve novu književnost koja počinje progovarati o našoj zbilji lišena kvazinacionalne patetike i oslobođena politiziranog diskursa. Knjiga je ispovedni roman, o traumatičnom odrastanju u “klimi ludila devedesetih”, napisana otvoreno, jasno, nepatetično i hrabro.

Foto: privatna arhiva

Tu je i Đorđo Agamben i njegov “Autoportret u radnoj sobi “, autobiografija možda i najvećeg živućeg filozofa G. Agambena, italijanskog teoretičara jezika, sljedbenika V. Benjamina, Hajdegera. Napisana neverovatnim stilom, knjiga je presek epohe po njenoj vertikalnoj misaonosti, knjiga je maestralan uvid u današnjicu koja se ogleda u prošlom veku.

I na kraju Andrijana Kos Lajtman, “Stepenice za Stojanku K. “, knjiga poezije hrvatske suvremene pesnikinje, takođe i naučnice koja književnost predaje na univerzitetu. Posve neobična poetska struktura, smrtolika i puna fetalne neodređenosti, dječije zapitanosti i mudrosti, poezija svedočenja i čuvanja, pjevanje mesa uz dlaku šutnje.

Filip Andronik

Karikaturista i strip crtač, Filip Andronik preporučio je stripove koji će zmiske dane učiniti zanimljivijim.

 – Inače volim čitati zaokružene priče jer naprosto ne mogu upratiti sve nastavke likova poput „Betmena“ ili „Avendžersa“. A priče koje imaju takav neočekivan obrt, kao „Sotonija“, uvijek me oduševe.

On preporučuje strip “Vočmen“. Istoimena serija trenutno kupi hvalospjeve na HBO-u pa je krajnje vrijeme da se upoznate sa ovim stripom koji slovi za najbolju superjunačku priču u stripu ikada.

„Scott Pilgrim vs the World“ je bezvremenski zabavan strip serijal sa zaokruženom pričom o basisti benda, Skotu Pilgrimu, koji se zaljubi u djevojku koja mu kaže da ako želi biti sa njom, mora pobediti njenih sedam bivših partnera.

– Eh, za zimsko uzivanje u debeloj knjizi preporucujem strip „Blankets“ od 600 stranica. Divna autobiografska priča o odrastanju i prvim osćajima autora. Trenutno čitam strip „Sotonija“ u izdanju „Fibre“ iz Zagreba. To je francuski strip o arheolozima koji, istražujući pećine, otkriju put u Pakao. Jako lepo nacrtana priča i još ljepše ispričana, i takođe još jedna moja preporuka- kaže Andronik.

Jelena Glišić

Kako bi mališani nakon igranja u snijegu zagrijali ne samo smrznute prstiće, nego i um, književnica Jelena Glišić im preporučuje knjige za njihov uzrast.

„Kovrdžava tačka“ Predraga Bjeloševića zbirka poezije za djecu.

Zbirka pjesama malo drugačijih od onih na koje su djeca navikla. Poimanje svijeta iz ugla današnjeg djeteta, savremen poetski izraz u pesmama širokog spektra asocijacija, igre rečima i onomatopejskim glasovima, neuobičajne konstrukcije i često bez uobičajene rime, ali sigurno uzbudljivog i duhovitog sadržaja koji će mladog čitaoca podstaći na razmišljanje i udubiti u gonetanje pjesme neke su od glavnih karakteristika Bjeloševićeve poezije za djecu.

„Basne“, Žan de Lafontena, u prevodu Kolje Mićevića su još jedna preporuka. Basna je kratka priča koja na duhovit način izražava pouku. Njeno bogatstvo ogleda se u jednostavnosti izraza i likovima životinja koje imaju ljudske osobine. Svima su nam dobro poznate La Fontenove „Basne“, s kojima smo se upoznali gotovo na samom početku školovanja. Međutim, prevod Kolje Mićevića zadržava La Fontenovu originalnost basne pisane u stihu, u kojoj se često pojavljuju ličnosti iz mitološkog svijeta, kao što su Zevs, Jupiter, Junona. Zato svaku basnu dijete može doživjeti i kao malu predstavu i postaviti je na pozorišne daske u svojoj mašti. Ova knjiga je, koliko za djecu starijeg uzrasta, toliko i za odrasle, jer zahtjeva od čitaoca traganje za nepoznatim pojmovima i razumijevanje ponekad zahtjevnih rečeničkih konstrukcija.

„Nemoguća dostignuća“ Željka Smolića, zbirka je poezije za djecu. Knjiga koja me je davno oduševila duhovitošću izraza i jednostavnošću pesničke forme. Sve je poznato, motivi su oduvijek isti, ali čitajući „Nemoguća dostignuća“ imate osećaj da ste ponovo saznali kako je nađena vatra, kako je izmišljen točak, otkad ljudi druguju sa slovima, ko je napravio prvu pisaću mašinu, mikroskop, avion.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO