Društvo

"PREPORUKE NE SHVATAJU KAO NEŠTO ZNAČAJNO" Dr Kon tvrdi da je realno očekivati da se korona proširi po Srbiji

U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i upozorava da se zbog povećanja broja zaraženih u prestonici iz nesigurne situacije prelazi u nepovoljnu.

"PREPORUKE NE SHVATAJU KAO NEŠTO ZNAČAJNO" Dr Kon tvrdi da je realno očekivati da se korona proširi po Srbiji
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da se očekuje da će doći do prenosa i širenja broja zaraženih i na ostale dijelove Srbije.

– Neće to doći odjednom, ali u narednim nedjeljama se može očekivati – naveo je Kon za Tanjug.

Uvođenje vanrednog stanja, međutim, nije opcija, kaže Kon.

Najveći broj zaraženih jeste u Beogradu, a naš sagovornik kaže da se nijednom na sjednicama Kriznog štaba nije pominjalo zatvaranje prestonice, kao i da “za sada nema vidljivog razloga za tako nešto”.

– Što se tiče restriktivnih mjera one su moguće samo u slučaju da dođe do naglog pogoršanja, koje prevazilazi sve što smo do sada vidjeli. To ne očekujemo, ukoliko se budemo pridržavali mjera – rekao je epidemiolog.

Posebno je važno, kako je naveo, sprovoditi mjere zaštite i u velikim preduzećima, te se tu može desiti da dođe do pojačanih mjera nadzora.

Kon napominje da se moraju primjenjivati preventivne epidemiološke mjere, da se maske moraju nositi u zatvorenom, ali da je preporuka da se nose i na otvorenom prostoru, ukoliko ne može da se obezbjedi distanca od dva metra.

– MIslim da sada niko ne nosi masku ulici, tamo gdje ne možete kontrolisati i održavati distancu. Recimo, u Knez Mihailovoj ulici ne možete kontrolisati da li ćete biti na udaljenosti od dva metra u svakom trenutku. Prošao sam tuda i osim mene još dvoje ljudi je nosilo maske, ostali ne – rekao je Kon.

Napominje da se preporuke ne shvataju kao nešto značajno, da je nepoštovanje preporuka dovelo u junu do eksplozivnog širenja virusa.

Zaštitne mjere koje se primjenjuju u školi, prije svega nošenje maski, dovele su do smanjenja akutnih respiratornih infekcija, kaže Kon i dodaje da je duplo manje respiratornih infekcija sada nego u istom periodu prošle godine.