Biznis

PRESJEK STANJA U INDUSTRIJI U avgustu proizvođačke cijene niže za 0,1 odsto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u avgustu niže su za 0,1 odsto u odnosu na juli, te za 1,7 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

PRESJEK STANJA U INDUSTRIJI  U avgustu proizvođačke cijene niže za 0,1 odsto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su pad od 0,1 odsto, a u odnosu na avgust prošle godine niže su za 0,8 odsto, saopštila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u avgustu ostale su na istom nivou kao u julu, ali su zabilježile pad od 3,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

U avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su opale u energiji i kapitalnim proizvodima za 0,3 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,1 odsto, dok je rast zabilježen u intermedijarnim proizvodima za 0,1 odsto, te trajnim potrošačkim dobrima za 0,3 odsto.

Proizvođačke cijene u avgustu ove, u odnosu na isti mjesec 2019. godine, više su u kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto, trajnim dobrima za 0,4 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,1 odsto, dok je pad zabilježen u energiji za 0,2 odsto i intermedijarnim proizvodima za 3,6 odsto.