Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Prestanite da pravite BUDALE OD NAS: Snimak kamiondžije u doba korone ogolio SAV PAKAO života

Svijet
Autor:

Foto: MARIO CRUZ/EPA

Ove nedjelje je u Turskoj postao viralan video na kome vozač kamiona izražava ono što osjećaju milioni pripadnika radničke klase u toj zemlji, koji su previše siromašni da bi mogli da poštuju mjere vlade protiv korona virusa i ostanu u svojim kućama.

– Ako me ne ubije virus, ubiće me vaš sistem  – rečenica koju izgovara na kraju snimka postala je slika i prilika svih problema Erdoganovog represivnog režima.

– Sada mi kažete da ostanem u karantinu kod kuće. Kako, čovječe? Nemam penziju. Nisam državni službenik. Nisam bogat. Ja sam radnik, vozač kamiona. Ako ne radim, nemam za hljeb. Ne mogu da platim stanarinu, račun za struju ili vodu. To je gore od smrti. Prije nego što nas pitate da ostanemo kod kuće, prestanite da pravite budale od nas. Preduzmite mjere za nas da bismo mogli da preduzmemo vaše mjere predostrožnosti. Ovako, ili ću ostati kući i umrijeti od gladi ili ću umrijeti od virusa. Na kraju, ako me ne ubije virus, ubiće me vaš sistem – rekao je muškarac.

Samo nekoliko dana kasnije on je priveden.

Priča ovog čovjeka razotkrila je dvostruki problem sa kojima se Turska danas suočava. To su iliberalizam i loše ekonomsko upravljanje. Iza oba stoji režim-jednog-čovjeka, predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i u sveopštoj krizi zbog pandemije korona virusa, ti problemi su jasniji nego ikada.

Naravno, pandemija postavlja izazove vladama širom svijeta. U slučaju Turske, uz rano donijete mjere postoji nada da „kriva“ neće biti tako strma kao u Italiji ili Americi. Ulice Istanbula su već dvije nedjelje prazne, a kompulsivna higijena turskih domaćinstava možda se ipak pokaže kao dobra stvar. Škole, restorani, tržni centri, kancelarije i džamije zatvoreni su, a zemlja je pod karantinom, prenosi Blic.

Međutim, on ne važi za sve. Fabrike i gradilišta rade punom parom, a finansijski podsticaj od 15 milijardi dolara koji je Erdogan ponudio preduzećima je među najnižim u G20 zemljama. Samo 300 miliona dolara namijenjeno je za jednokratno davanje najugroženijim porodicama (2 miliona porodica treba da primi otprilike po 150 dolara), dok je podsticaj za kompanije i odlaganje isplate duga ili pozajmice od državnih banaka. Umjesto da pruži veću podršku ugroženim građanima, Erdogan je ove nedjelje na televiziji saopštio broj bankovnog računa za donacije.

Turska je bila u problemima mnogo prije nego što se virus pojavio. To je sistemski problem – kada jedan čovjek zamijeni sve institucije, neizbježno je da dođe do grešaka.

Кao jedina osoba koja donosi ekonomske odluke u zemlji, Erdogan je insistirao na visokim državnim troškovima i stvorio građevinski mehur klasičan za zemlje u razvoju, sa projektima koji se protežu od jednog od najvećih svjetskih aerodroma do mosta preko Dardanela ili drugog mosta preko Bosfora. Vlada je čak prošle nedjelje imala tender za početak radova na kanalu Istanbul, još jednom od Erdoganovih projekata za izgradnju skupog morskog prolaza paralelnog sa Bosforom.

Sa opasno niskim rezervama u centralnoj banci, Turska ne može da priušti da kaže građanima: “Mi ćemo se pobrinuti za vas dok sjedite kući”.

Stanje u kome se demokratija nalazi je još gore, prenosi Vašington Post. Vlastima se čini da je kontrola informacija i suzbijanje neslaganja jednako važno kao i zaustavljanje širenja virusa. Zvanične podatke o korona virusu objavljuje samo ministar zdravlja, bez lokacija ili geografskih detalja. Doktor koji je iznio nešto drugačije podatke od zvaničnih primoran je da se izvini, a žena koja je objavila video na društvenim medijima na kome je prikazano novo iskopano groblje, pozvana je na ispitivanje.

Kako mu nakon previše godinana vlasti popularnost opada, Erdogan je sada na čelu režima koji očuvanje “statusa kvo” stavlja ispred svega ostalog.

Slučaj Turske krši ono što politkolozi nazivaju „autoritarnom pogodbom”, koja znači da autoritarni režimi mogu da održe vlast ne samo represijom, nego i tako što, poput zalivskih zemalja, obezbjeđuju visok standard građanima. U Turskoj se, izgleda, ne dobija ni novac ni demokratija.

Vozač kamiona iz videa sa početka teksta pušten je iz pritvora nakon pobune javnosti.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO