Politika

PRESUDA ZA KLEVETU Izjava zaštićenog svjedoka o ulozi Radovana Viškovića u ratu podsjetila na STARI SLUČAJ

Iskaz zaštićenog svjedoka pred Sudom BiH da mu je Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima podsjetila je javnost na slučaj od prije dvije godine, koji je okončan presudom za klevetu.

PRESUDA ZA KLEVETU Izjava zaštićenog svjedoka o ulozi Radovana Viškovića u ratu podsjetila na STARI SLUČAJ
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović, urednik Amarildo Gutić i novinarka Svjetlana Vučetić presuđeni su 28.08.2018. godine zato što su sedam godina ranije u političkom magazinu „Crta“ puštali iskaze Duška Vagurića u kojim je iznosio lažne tvrdnje o ulozi Rajka Dukića i Radovana Viškovića u navodnom skrivanju ratnih zločina.

Presudom Osnovnog suda u Vlasenici optuženi su bili dužni da „Boksitu“ a.d. iz Milića solidarno isplate 11.400 KM zbog nadoknade materijalane štete koju su nanijeli klevetom.

U emitovanim prilozima Duško Vagurić je iznio niz lažnih tvrdnji na račun Radovana Viškovića i Rajka Dukića.

Vagurić je u svom iskazu tvrdio „da je bio prisutan u mjestu Nova Kasaba, pored puta i igrališta, gdje je vidio mrtve ljude i svog kolegu, zatim da je u uniformi vidio Radovana Viškovića, te da je tada naišao Rajko Dukić sa crvenim “bmw”.

Tvrdio je da je čuo riječi:

– Viškoviću, sad ćeš dobiti kamione i utovarivače. Vozite ih. Znaš šta ćeš raditi.

Višković mu je navodno odgovorio:

– Nije nam Mladić tako naredio.

Pročitajte još

– Kako vam je naredio?

– Da ih vozimo u Kladanj.

– Ja sam vama Mladić ovdje i nemoj mnogo da pametuješ.

“I upali BMW i ode prema Konjević polju”, stajalo je u iskazu.

Na sudu je dokazano da Duško Vagurić nije govorio istinu, jer nije u to vrijeme mogao biti u Novoj Kasabi.

To su potvrdila i izjavama dvojica njegovih saboraca, Milorad Ivanović i Mićo Kandić. Tada su bili zajedno s Vagurićem na području Sućeske, Brda i Kaka, koji su od Milića udaljeni više od 30 kilometara.

Ova presuda postaje aktuelna nakon što je portal www.istraga.ba obavio iskaz zaštićenog svjedoka, koji za isto tereti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, piše banjaluka.net.