Hronika

Presuđeno vozaču šlepera smrti: Izazvao tešku nesreću u kojoj je poginulo pet radnika

Goran Blagojević (48) iz Kraljeva, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Nišu na sedam godina zatvora jer je vozeći šleper 29. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd - Niš u visini Donje Trnave izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je stradalo pet radnika iz Kragujevca dok su dvojica povrijeđena teško, a još četiri lako.

Presuđeno vozaču šlepera smrti: Izazvao tešku nesreću u kojoj je poginulo pet radnika
FOTO: SHUTTERSTOCK

Blagojević je proglašen krivim da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 297 Krivičnog zakonika. Stravična nesreća desila se pomenutog dana oko 10.35 časova kada je Blagojević šleperom marke “skania”, krećući se u pravcu ka Nišu, u punoj brzini naletio na kombi marke “folksvagen” sa radnicima iz Kragujevca koji se zaustavio u zaustavnoj traci zbog kvara.

– Bez opravdanih razloga, svojom desnom stranom vozila i većim delom gabarita, prešao je i kretao se zaustavnom trakom koja predstavlja obeleženi uzdužni deo puta namenjen isključivo za zaustavljanje vozila koja se zbog nepredvidivih razloga moraju zaustaviti i kojom je zabranjeno kretanje vozila. Navedenu radnju svojim vozilom nije smio da preduzme niti da istu započne pre nego što se uveri da može da je izvrši na bezbjedan i propisan način, obzirom na to da je na zaustavnoj traci cijelim svojim gabaritom usljed kvara bilo zaustavljeno putničko motorno vozilo „folksvagen“ te je usled prelaska i kretanja zaustavnom trakom došlo do kontakta prednjeg čeonog dijela „skanie“ sa zadnjom stranom „folksvagena“. Od siline udarca „folksvagen“ je odbačen u metalnu zaštitnu ogradu pored puta, odbio se od nje, nakon čega se prevrnuo na lijevi bok. U trenutku kontakta je u vozilu bilo devet, a ispred dva lica – navodi se u optužnom predlogu tužilaštva.

Pročitajte još

Od siline udara šasija kombija bila je potpuno smrskana, a oko nje su se nalazila tijela nastradalih. Povrijeđeni su sa sedam saniteta Hitne pomoći prevezeni u KC u Nišu gde im je ukazana pomoć i gdje su zadržani na lečenju.

Na licu mjesta nastradali su Kragujevčani Ljubiša Jovanović (40) i Srđan Jovanović (34), zet i šurak, kao i Žikica Veličković (19). Povredama su u bolnici kanije podlegli vozač kombija Dejan Ristić (34) kao i Boris Stanojević (32). Stefan Velić (20) i Milan Mihajlović (29) zadobili su teške telesne povrede dok su lakše povrede zadobili Boško Mihajlović (53), otac teško povređenog Milana, Goran Nikolić (41), Miroslav Stojković (35) Igor Veličković (45), otac nastradalog Žikice.

Osnovno javno tužilaštvo tražilo je da bude kažnjen najstrožom kaznom koju zakon propisuje za to krivično djelo, a to je osam godina zatvora.

Jedan od povrijeđenih radnika Boško Mihajlović (53) iz Kragujevca ispričao je odmah poslije nesreće da su svi povrijeđeni radnici firme iz Beograda i da su pošli u Leskovac na teren da postavljaju kablove. On je preživio nalijetanje šlepera jer se u momentu sudara nalazio van vozila.

– Počeo je kombi da se kvari, pa smo stali u zaustavnoj traci. Stao je vozač da vidi šta je, vidi da ne može da upali. On je pomjerio kombi skroz u stranu. Tu smo sjedili, pozvao je šlep službu i čekali smo da dođe šlep. U međuvremenu, posle dvadesetak minuta, zaletela se neka budala, kamion sa dve prikolice, što tjera ovu drvnu građu. Ja sam bio van nisam bio u kombiju, bio sam pored i još jedan komšija je bio sa mnom. Ostali su svi bili unutra. Tada je naleteo na nas. Prevrnuo sam se i pao, ustao sam i potrčao i imao šta da vidim, sve ih je spljeskao. Sve su bili krvavi i polomljeni. Mi smo se skroz pomjerili, nikom nismo smetali, pobjegli smo sa treće trake, pored skroz. Kad on naiđe, kad se on stvori, udari onaj kombi, od njega nema ništa. Koliko je brzo vozio to je nemoguće – rekao je tada Mihajlović. Goran Nikolić iz Kragujevca, jedan od povrijeđenih radnika nalazio se u kombiju kada je na njih naletio šleper.

– Naišao je taj šleper koji nas je pokupio od pozadi. Sjedio sam na prednjem sedištu suvozača. Ja sam izletio kroz prozor. Ne znam da opišem šta se desilo. Samo mi je bio prekid filma, izleteo sam do pola kroz prozorsko staklo. Kada sam izašao imao sam šta da vidim. Katastrofa – rekao je tada Nikolić novinaru Blica.

Blagojević se pred sudom branio da ne zna kako je došlo do udesa I da nije video kombi sa radnicima dok ih nije udario.

-Nisam ih vidio dok ih nisam udario, i danju i noću razmišljam o tome kako je došlo do toga. Vozio sam najnormalnije, nisam koristio mobilni telefon, nikakvih problema u vožnji nisam imao. Ne daj Bože ovo nikome, nikada više nisam seo za volan, niti ću ikad više u životu – branio se Blagojević na suđenju. On je na dajući odbranu, suznih očiju, pokušavao da se prisjeti šta je uradio tog dana.

– Možda me je 50 metara prije mjesta udesa preticalo neko vozilo, te sam instinktivno skrenuo udesno… Tek kada sam udario u kombi video sam šta se desilo. Stao sam i izašao iz kamiona… I to je sve – ispričao je Blagojević ranije pred sudom.

Prihvati notifikacije