Svijet

Pretenduju na vodeću ulogu: Dinastija Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezosa (VIDEO)

Porodična holding kompanija "Porše", koja kontroliše Folksvagen grupu (VW), najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.

Pretenduju na vodeću ulogu: Dinastija Porše ulazi u svemirsku trku protiv Maska i Bezosa (VIDEO)
FOTO: ISAR AEROSPACE/YOUTUBE

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je u srijedu ulaganje u njemački Isar Aerospejs, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu Blu Oridžinu u vlasništvu Džefa Bezosa i SpejsIksu Ilona Maska.

Mada iza Blu Oridžina i SpejsIksa stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, Isar Aerospejs vjeruje da može da se takmiči na tom rastućem tžištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sljedeću godinu.

Porše će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno sa kompanijom za rizični kapital “HV Kepital” i švajcarskom bankom Lombard Ođie, u okviru runde finansiranja vrijedne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.

Iako je ovo relativno mali posao za Porše, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primjer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, ocenjuje CNN.

– Uvjereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima – naveo je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor Poršea zadužen za upravljanje investicijama.

Smatra da s projektom Isar Aerospejsa, Porše ulaže u kompaniju “koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila”. Njemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodijelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime njemačke vlade.

Prihvati notifikacije