Društvo

PRETILI MU OTKAZOM I OBJAVLJIVALI IME Uzbunjivač koji je otkrio aferu u Hitnoj pomoći konačno DOČEKAO PRAVDU

Vrhovni kasacioni sud donio je presudu kojom je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu naloženo da vozaču Draganu Stamenkoviću isplati 420.000 dinara jer je objavljivanjem njegovog imena na četiri oglasne table u ovoj medicinskoj ustanovi prekršen Zakon o zaštiti uzbunjivača.

PRETILI MU OTKAZOM I OBJAVLJIVALI IME Uzbunjivač koji je otkrio aferu u Hitnoj pomoći konačno DOČEKAO PRAVDU
FOTO: M. ŠURJANAC/RAS SRBIJA

Stamenković je svojevremeno dobio status uzbunjivača ukazujući na nepravilnosti u radu Hitne pomoći, ali je njegov dopis javno objavljen uz otkrivanje njegovog identiteta, piše Blic.

– Utvrđuje se da je tuženi Zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Nišu prema tužiocu Draganu Stamenkoviću iz Niša preduzeo štetnu radnju u vezi sa uzbunjivanjem na taj način što je prijavu uzbunjivača – tužioca, postavio na sve četiri oglasne table u prostorijama tuženog zbog čega je tužilac bio izložen šikaniranjima, prijetnjama, nazivan pogrdnim imenima – stoji u presudi Vrhovnog kasacionog suda.

Ovom presudom preinačene su odluke Apelacionog i Višeg suda u Nišu koje su bile donesene u korist niške Hitne pomoći, uz konstataciju da su “nižestepeni sudovi pogrešno primijenili materijalno pravo”.

– Ako uzbunjivač nije dao saglasnost da se njegov identitet otkrije, ovlašćeni organ koji je primio obavještenje od uzbunjivača dužan je da prije prosljeđivanja tog obavještenja nadležnom organu prethodno zatraži saglasnost uzbunjivača da se njegov identitet otkrije – citira se u presudi Vrhovnog kasacionog suda.

– Kada sam postao uzbunjivač, 2018. godine bio sam kažnjen triput sa po 20 odsto od plate, 15 dana zabrane ulaska u Hitnu pomoć bez dinara plate. Osim toga, premještan sam na sva radna mjesta. Imam 36 godina radnog staža, a oni su me šetali sa jednog na drugo radno mjesto iako uzbunjivača ne smijete da stavljate na sva radna mjesta. Najviše je u svemu zatajila pravna služba Hitne pomoći, a posebno službenik zadužen za rad sa uzbunjivačem koji nije upozorio direktora da se takav dopis sa imenom uzbunjivača ne smije objaviti javno – kaže Stamenković.

On kaže da dosuđena suma od 420.000 dinara nije konačna, jer će, osim kamata, morati da zatraži da mu se vrati i još oko 120.000 dinara koje je morao da isplati advokatu Hitne pomoći nakon što je izgubio sporove pred Višim i Apelacionim sudom u Nišu.

– Nažalost, to su sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima, a zbog nečijeg nesavjesnog rada se troše na ovaj način – kaže Dragan Stamenković.

I cinkaroš i mutivoda

U tužbenom zahtevu Stamenković je naveo da je nakon objavljivanja prijava uzbunjivača sa njegovim imenom postavljenih na četiri oglasne table u Hitnoj pomoći bio izložen stalnim šikaniranjima od strane njemu nepoznatih osoba putem telefonskih poziva i pismima koja su ostavljana na oglasnim tablama. Nazivan je cinkarošem, mutivodom i drugim pogrdnim imenima, a dobijao je i prijetnje da će ostati bez posla.