Kolumne

Prevaranti

Dođu tako šmekeri iz Novog Beograda, fensi akt tašna, skupi mobilni telefon, velegradski naglasak i podrška „ugednog ruskog investitora“, naravno, bez pečata i potpisa, na “dođem ti” i “naši smo”.

Prevaranti
Foto: RAS arhiva

Dođe tako, uloži jednu konvertibilnu marku osnivačkog uloga, pa osnuje d.o.o. i udari u poslovanje. Otvori fensi salone namještaja, sve sa urbanim uglađenim osobljem, uvoznim namještajem i pristojnim cijenama, a sve to u iznajmljenom prostoru u centru centra grada.

Dok se okrenete, nema ni namještaja, ni novca koji ste dali unaprijed, ni salona i vaše omiljene ugaone garniture. Kao kad okopni snijeg ukažu se prazna kasa i stečaj. I naravno, milionski dugovi. Preduzeće, naravno, nema nikakve imovine, ni nasljednika, a osnivač je nestao negdje na putu za Surčin.

Afera „Nefa namještaj“ nije prva ovakve vrste. Viđali smo slične, samo u pitanju nije bio namještaj nego novine, koje su se finansirale, bog’me, i iz budžeta RS, tržni centri koji su ostali dužni milione seljacima za mrkvu i lubenicu, proizvođači električnih automobila za njemačke poštare, jer, kao, Nijemci ne znaju o automobilima ono što znaju Hercegovci. Da ne pominjemo Litvance, Sardarove i ostale kapitalce.

I tako dalje i tome slično.

Uglavnom, kako koga put nanese, tako nas opljačkaju, pa odu svojim putem.

Kako to da se, kao Mujo u onom stereotipnom vicu, okliznemo po stotinu puta na istu koru od banane i pravo prevarantima na nož?

Jednom prilikom je šarmantni beogradski profesor Miodrag Zec rekao da „sve piše u knjigama, samo su knjige debele, a slova sitna“. Ta bi se filozofija mogla primjeniti i na pomenute slučajeve. Ko je ikad vidio da se roba uplati unaprijed, pa da onda čekaš da ti za 40 dana isporuče plaćeni kauč, ili garnituru izvinjenja i opravdanja, uz molbu da se još malo strpite?

Da smo više čitali potrošačke savjetnike, a manje vremena trošili na rijalitije, to bismo možda i znali. Da smo se manje bavili izjavama naših korumpiranih rijaliti političara možda bismo upratili da je u Srbiji „ugledni ruski investitor“ odavno digao sidro.

Ali, nije samo narod kriv. Zatrpavanje javnog prostora šarenim smećem jedan je od naefikasnijih metoda pripreme za opštenarodnu pljačku. I to piše u knjigama.