Biznis

PREZADUŽENI Građani OVE zemlje za MINUSE i KARTICE duguju 35 miliona evra

Dugovanja građana po osnovu dva najskuplja vida zaduživanja – minusa po tekućem računu i kreditnih kartica, iznose gotovo 35 miliona evra. To pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) od kraja oktobra ove godine.

PREZADUŽENI Građani OVE zemlje za MINUSE i KARTICE duguju 35 miliona evra
FOTO: WIKIPEDIA

Dug građana po dozvoljenim minusima po tekućim računima iznosi 19,4 miliona evra, a po osnovu korišćenja kreditnih kartica 15,5 miliona evra. Podaci su bazirani na izvještajima banaka Kreditnom registru, sa stanjem na 31. oktobar ove godine. U odnosu na isti period prošle godine, dug građana je veći za 1,3 miliona evra ili 6,96 odsto po dozvoljenim minusima, dok je po karticama manji za 2,2 miliona ili 12,34 odsto – rečeno je zvanično Vijestima u CBCG.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na dozvoljene minuse iznosi 16,44 odsto, a na kreditne kartice 13,7 odsto. U odnosu na lani, ista stopa po minusima bilježi rast od 0,42 procentna poena, a pad kod kreditnih kartica od 1,2 procentna poena.

Došlo je i do povećanja efektivne kamatne stope (u koju su uključeni svi troškovi) i upravo je kamata na ostatak ili cijeli dug zarada za banke. Uz to, ne treba zaboraviti i troškove koji nastaju kada se podiže novac na bankomatima banaka koje nisu izdale karticu.

Iz vrhovne monetarne institucije nisu mogli da odgovore kakva je politika banaka za korišćenje ova dva proizvoda u ovoj u odnosu na prethodne dvije godine, odnosno da li su pooštreni pojedini uslovi za korišćenje, uz obrazloženje da je to u nadležnosti banaka.

Na sajtovima većine komercijalnih banaka nisu dostupne detaljne informacije o kamatnim stopama za ova dva proizvoda. Jedan od predstavnika bankarskog sektora objašnjava da je za građane najbitnije da znaju da se kamatne stope na dugovanja obračunavaju na dnevnom nivou, ne na mjesečnom.

Podaci sa kraja oktobra, koje su banke dostavile CBCG, pokazuju da je ugovoreni iznos po kreditnim karticama građana 40,7 miliona evra, a po dozvoljenim minusima 37 miliona evra.

– Iskorišćenost ovih limita koje su odobrile banke građanima iznosi 38,05 odsto po kreditnim karticama i 52,45 odsto po minusima. To je u odnosu na isti procenat iskorišćenosti prije godinu dana smanjeno kod kreditnih kartica za 7,95 procentnih poena i povećano kod minusa za 4,54 procentna poena – objasnili su u CBCG.

Kada je u pitanju kašnjenje sa otplatom duga po osnovu ovih bankarskih proizvoda, iz CBCG kažu da su banke na kraju oktobra prijavile kašnjenja u iznosu od 2,9 miliona evra. Tu navode kašnjenje od preko 30 dana za 5.471 građana po dozvoljenim minusima u iznosu od 700 hiljada dospjelog duga i kod 1.919 za kreditne kartice sa dospjelim dugom od 2,2 miliona evra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu